Pervesztes a Microsoft, 115 milliót fizet

Szerdán az eljáró texasi bíróság a felperes javára döntött a Microsoft és az Autodesk ellen indított szabadalmi perben – a két társaságot összesen 133 millió dollár kártérítés megfizetésére kötelezte. Ebből 115 milliót a Microsoftra, 18 milliót pedig az Autodeskre rótt ki a bíróság.

A michigani David Colvin, a z4 Technologies alapítója azért perelte be a két szoftvervállalatot, mert állítása szerint – bár a jogerős döntés után ez a kitétel már elhagyható – azok jogellenesen használták fel programjaikban a z4 Technologies által birtokolt szabadalmakkal lefedett termékaktivációs szoftvermegoldásokat.

Az ítéletről beszámoló Reuters hírügynökségnek a három érintett fél közül csak a Microsoftot sikerült elérnie, ők így kommentálták a döntést: "Bár csalódottak vagyunk az ítélet miatt, továbbra is azt hangsúlyozzuk, hogy semmilyen fajta visszaélés nem történt. Tények szólnak amellett, hogy a Microsoft jóval azelőtt fejlesztette ki a saját termékaktivációs megoldásait, hogy a z4 Technologies benyújtotta volna védjegyoltalmi kérelmét" – nyilatkozta a szoftvercég szóvivője.

A szóvivő hozzátette, a bíróság még nem döntött azzal a Microsoft-beadvánnyal kapcsolatban, mely szerint a z4 Technologies tudatosan visszatartott információt az Egyesült Államok Szabadalmi Hivatala előtt, amikor a versenytársak technológiájáról tudva benyújtotta saját szabadalmi kérvényét.

Azóta történt

Előzmények