Petíció egy képtelen Wikipedia-szócikkért

Már közel 110 ezren írták alá azt a lakonikus online petíciót, amely a Wikipediában található Mohamed-ábrázolások eltávolítását követeli. „Az iszlám szerint a próféta és általában az emberek ábrázolása nem megengedett. Mégis a Wikipedia szerkesztői olyan illusztrációkat közölnek, amelyeken vagy látszik az arc, vagy fátyollal vagy fehér színnel el van takarva. Mindegyik megbotránkoztató a muszlimok számára” – kezdődik a még december elején feltöltött felhívás.

Nem sokkal a megjelenését követően elkezdtek özönleni a hasonló tartalmú e-mailek is az internetes enciklopédiához. Igaz, hogy a tudástár általában szabadon szerkeszthető, és így elméletben bárki törölhet a szócikkekből képeket, ha úgy tartja kedve, a kifogásolt, Mohamedről szóló angol anyag már korábban zárolva lett – éppen az ismétlődő vandalizmus miatt.

A petíciót aláírók közül sokan külön kérést is csatoltak a nevük mellé. „Tegyétek jóvá a hibát, és, kérlek benneteket, távolítsátok el szeretett Mohamed prófétánk (béke legyen vele!) képeit, mert sértik az érzéseinket és istenkáromlóak!” – írja az egyik, magát indiainak mondó támogató.

A Wikipedia azonban egyelőre nem akarja kivágni a kifogásolt képeket, és egy e célra létrehozott oldalon meg is magyarázza, miért. Az enciklopédia célja – írják – a semleges látásmód megőrzése, ezért semmilyen csoport érdekében sem cenzúrázzák a tartalmat. Márpedig a különféle muzulmán irányzatok között nem egységes a képi ábrázolások megítélése, és a Wikipediának nem tiszte állást foglalni a kérdésben. Azok számára, akik megbotránkoztatónak találják az illusztrációkat, egy CSS-módosítást javasolnak, amellyel – igaz, csak akkor, ha a látogató be van jelentkezve az oldalon – letilthatók az angol verzió Mohamed-szócikkének képei.

Van hagyománya

A New York Times újságírója által megkérdezett szakember azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy a próféta ábrázolásának van hagyománya az iszlám országokban is. „Igaz, hogy az iszlám hagyományosan ellenzi az emberek ábrázolását, de ez nem jelenti azt, hogy nem akad erre példa. Az iszlám művészet legszebb alkotásai éppen a kódexek Mohamed-képei” – állítja Paul Cobb, aki az iszlám történetét tanítja az indianai Notre Dame Egyetemen. A képmások készítésének szigorú tilalma – teszi hozzá – 20. századi fejlemény.


A perzsa Wikipedia szócikke

A vitatott illusztrációk a Wikipediában egyébként nemcsak az angol, hanem számos más nyelvű Mohamed-szócikkben megtalálhatók, köztük a magyarban is. A többségében muszlimok által beszélt nyelveken írt anyagok magától értetődő módon nem hozzák a képeket, egyedül a perzsa verzió képez meglepő kivételt.

Azóta történt

Előzmények