Sztár a YouTube-on: Gitarrrr, come to my boudoir!


Petr Nalics

(Infobulvár) Джамп ту май Ягуар: Cоооу куль! (Dzsamp tu maj Jaguar!: Király!) – kommentálták a dal egyik sorát idézve Peter Nalitch videóját az orosz rajongók. A 26 éves moszkvai, zenei tanulmányokat folytató diák lett ugyanis az elmúlt hónapok során Oroszország első számú internetes kultuszhíressége.

Peter Nalitch (érdekes, hogy még az oroszok is így használják a nevét, nem a cirill betűs formában – Петр Налич, azaz Petr Nalics) „Gitar” című rövid zenei videoklipjének köszönheti hatalmas és egyre fokozódó mértékű sikerét. Ehhez a diadalhoz természetesen hozzájárult az is, hogy október elején indult el a YouTube orosz nyelvű verziója. Igaz, azóta már nincs is talán olyan nyugati közösségi és zenei oldal, ahová ne lenne belinkelve vagy beágyazva a Gitar, s népszerűsége a keletihez hasonló mértékű: a „Gitar, gitar, gitar, gitarrrr, come to my boudoir” már most legenda.

Nalitch és barátai a szatirikus hangvételű anyagot még áprilisban készítették el, s bár már akkor feltették a világhálóra, az igaz áttörés ősszel történt meg, amikor is az orosz YouTube-nak hála, elérte a 350 ezer letöltést.

Nalitch videójának sikere többek között rámutat arra is, hogy mind szélesebb körben használják az internetet Oroszországban is – a V Kontakte, egy a Facebookot másoló közösségi portál 3,5 millió taggal rendelkezik, a Live Journal blogportál orosz változata több mint félmillió aktív felhasználót mutathat fel –, s ez szöget ütött Putyin elnök fejébe is, aki tegnap kijelentette, hogy ideje rendet tenni az internethasználat terén is (feltehetően kevéssé tetszik a Kremlnek, hogy ezeken a nagy látogatottságú oldalon kemény politikai bírálatok is megjelennek).

„You have a possibility, so play it with me.”

Azóta történt

Előzmények