Milliárdos befektetéshez jutott a Prezi

14 millió dollárt, azaz több mint 3,25 milliárd forintot fektet a Prezibe a magyar vállalkozás második finanszírozási körében az amerikai Accel Partners és a dán Sunstone Capital – jelentette be ma a prezentáció megreformálását zászlajára tűző cég. A szilícium-völgybeli Accel olyan ma már ismert vállalkozások korai befektetője, mint a Facebook, a Dropbox, illetve társbefektetőként részt vállalt a Groupon, a Spotify és az Angry Birdsszel ismertté vált Rovio tőkefinanszírozásában is.

A Prezi a friss tőkével a növekedési ütemét szeretné felgyorsítani, illetve új platformokra akarja elvinni fő termékét. Ez az azonos nevű, internetes prezentációszerkesztő alkalmazás, mely bizonyos korlátok elfogadása mellett ingyenesen használható. A megoldás szakít a hagyományos, diákra építő prezentációs technikával, és egy digitális vásznon szabadon elhelyezett, zoomolással animált prezentációs térképet jelenít meg. Az üzleti modell érdekessége, hogy a felhasználóknak fizetni kell azért, hogy korlátozni tudják az elkészült prezentációk hozzáférhetőségét, priváttá tudják minősíteni azokat, mert alapértelmezés szerint minden anyag nyilvános.

A cég kínálatában megtalálható még a szerkesztő asztali, offline változata (Prezi Desktop), egy, a prezentációk valós idejű, közös szerkesztését, illetve bemutatását lehetővé tevő alkalmazás (Prezi Meeting), valamint a Prezi Viewer iPad app, mellyel akár internetkapcsolat nélkül is bemutathatók a prezik. A Prezinek ma több mint 7 millió regisztrált felhasználója van, az iOS-ra készült Viewer pedig a productivity kategóriában felkerült az iTunes App Store tízes toplistájára

A vállalat a VentureBeat beszámolója szerint azon kevés startup egyike, amely nemcsak feléli a pénzt, de csinálja is: tavaly óta pozitív a cash flow-ja.

Az Accel részéről Andrew Braccia vezette a Prezivel folytatott befektetési tárgyalásokat, ő tagja lesz a Prezi igazgatótanácsának is. A befektetés kapcsán elmondta: „A Prezi átalakítja a prezentáció és a kommunikáció világát online alkalmazásainak segítségével. Boldogok vagyunk, hogy lehetőségünk nyílt részt venni egy ilyen kivételes vállalkozói csoport munkájában.”

A magyar fejlesztésű alkalmazás ötletgazdája, Somlai-Fischer Ádám a Budapesti Műszaki Egyetemen (BME) és Stockholmban tanult építészmérnöknek. Tanulmányai során az építészetet a digitális művészetekkel ötvözve létrehozott egy ZUI (Zooming User Interface) prezentációs prototípust. Ennek 2006 és 2008 között zajló korai fejlesztésébe kapcsolódott be Halácsy Péter informatikus, a BME újmédia-oktatója, valamint Árvai Péter, aki korábban sikeres start-up vállalkozásokat hozott létre Svédországban. A szerény alaptőkével induló cégbe az első finanszírozási körben a TED konferenciákat jegyző TED Conferences és a dán Sunstone Capital fektetett be.

A Prezi ma egy kétszintes, Károly körúti irodában működik, és körülbelül ötven alkalmazottat foglalkoztat, de a létszámot jövőre szeretnék megduplázni.

Azóta történt

Előzmények