Privatizáció előtt az Antenna

Az Antenna Hungária Rt. fennállásának legfontosabb éve elé néz, a közelgő privatizácó sikere igen fontos a vállalatcsoport további növekedésének szempontjából, hiszen jelenleg kevés forrást tudnak beruházásokra és fejlesztésekre fordítani - nyilatkozta az AH pénteki közgyűlését követő sajtótájékoztatón Lévay Örs, a cég újraválasztott elnöke. A menedzsment ennek érdekében tavaly elkezdte a csoport racionalizálását, s a profiltisztítás lényegében mára befejeződött. A stratégiailag nem fontos tagvállalatoktól megváltak, és megszüntették a párhuzamos tevékenységeket.

A közgyűlés elsősorban a 74 százalékos ÁPV- és 10 százalékos Forrás-tulajdonlásnak köszönhetően ezúttal is gyorsan lezajlott. A napirendi pontokat ellenszavazat nélkül fogadták el a részvényesek. Az igazgatóságba bekerült Macher Ákos, Kelemen Gábor és a Forrás képviseletében Kovács Kálmán, amely így 11 főre bővült, az fb pedig két új taggal, 9 fősre nőtt. A közgyűlés jóváhagyása alapján az AH - tíz év után ismét - fizet osztalékot, az ezer forint névértékű részvényekre járó 100 forint kifizetése után 155 millió forint maradt a kasszában. A cég forráshiányos helyzete ellenére a mintegy 1,2 milliárd forint kifizetését egyébként László azzal magyarázta, hogy az év első 4 hónapjának ismeretében az igazgatóság úgy látta: az idei év is sikeres lesz, így nincs akadálya a kifizetésnek.

Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy nincs ok az ünneplésre, a piaci liberalizáció és a digitális technológia terjedése komoly kihívások elé állítja a társaságot. A cég jelentős, 26,6 milliárd forintos adósságállománya miatt emellett komoly kamatkiadásokkal kell számolni, így kiemelt feladat, hogy ezt a tavaly 1,8 milliárd forintra rúgó összeget idén számottevően csökkentsék. Ennek megfelelően az idei üzleti terv is konzervatív lett, a Hunsat tulajdonában lévő űrtávközlési szervezetben, az Eutelsatban birtokolt részesedés néhány héttel ezelőtti eladásán felül nem számolnak egyéb rendkívüli bevétellel. A pénzügyi befektetéssé átminősített, 12,1 százalékos Vodafon-részesedéssel kapcsolatban például elhangzott, hogy ugyan folynak tárgyalások ezzel kapcsolatban, de komoly vevőjelöltként csak az anyavállalat jött eddig szóba, és az AH mindenképpen nyereséget szeretne realizálni a könyvekben mintegy 17 milliárd forinton nyilvántartott részesedésen.

Azóta történt

Előzmények