A felszámolás határán a Qimonda

Március végéig fokozatosan leállítja – ahogy a hivatalos közlemény fogalmaz: „készenléti üzemmódba” kapcsolja – drezdai DRAM-gyártó üzemét a januárban csődvédelembe menekült Qimonda AG. Európa legnagyobb és a világ negyedik legnagyobb memóriagyártójának csődeljárása áprilisban kezdődik meg, de a kinevezett vagyonfelügyelő azt követően is folyamatosan tárgyal potenciális befektetőkkel. Érdeklődők vannak, de a tapogatózásnál tovább eddig egyikük sem jutott.

Tegnap a Financial Times német kiadása azt írta, hogy egy hongkongi központú kínai vállalat, a szerver- és szoftvergyártásban érdekelt Inspur, illetve Santung (Shandong) tartomány kormányzata tárgyalásokat folytat a nehéz helyzetbe került német gyártó 50 százalékos tulajdonrészének megvásárlásáról. A gazdasági lap által vázolt forgatókönyv szerint a fennmaradó hányadon a hitelezők, valamint a német és a portugál állam osztozott volna. Mint azonban mára kiderült: az Inspur érdeklődése időközben elpárolgott, és a tárgyalások abbamaradtak.

A kinevezett vagyonfelügyelő által pénteken kiadott közlemény szerint mindent megtesznek a vállalat jövőjének biztosítása érdekében. A termelés „jegelése” ugyanúgy a költségek csökkentését célozza, mint a január vége óta bevezetett átalakítások. A terv most az, hogy a folyamatos működés lehetőségének biztosítása érdekében egy átmeneti vállalkozást gründolnak, amely átvehetné az alkalmazottakat és újraindíthatná a gyártást, ha megérkezik a várva-várt befektetés. Ha viszont nem sikerül befektetőt találni, felszámolás vár a Qimondára – áll a közleményben.

A Qimonda – mely 2006 májusában jött létre az Infineon DRAM-üzletágának leválasztásával – a tavalyi év legnagyobb vesztese az általában is rossz bőrben lévő memóriagyártók mezőnyében: a német cég árbevétele becslések szerint több mint 40 százalékkal apadt 2008-ban. (Az előállt helyzet miatt a negyedik negyedévről auditált jelentés nem készült.) A vállalat készpénzállománya szeptember végén egyébként még 400 millió euró felett volt, de a jelentős túlkínálat és a válságnak köszönhető langyos kereslet miatt a gyártási költségek alatt értékesítő memóriagyártók igen gyorsan felélik tartalékaikat.

Előzmények

  • Kicsúszott a top 10-ből az AMD

    Tavaly csak kevés félvezetőgyártó tudta növelni organikusan a forgalmát. Megjelent az iSuppli friss toplistája.

  • Jöhet a Taiwan Memory Co.

    A tajvani kormány szerint csak konszolidációval lehet biztosítani a kisebb memóriagyártók túlélését. Születőben egy óriásvállalat.

  • Csődbe ment a legnagyobb flashmemória-gyártó

    Vevőt keres a hiteleit törleszteni képtelen Spansion. A vállalat piaci értéke alig több mint 8 millió dollár.

  • Mélyponton a chipipar

    Történelmi visszaesést vár az idei évre a Gartner. A talpon maradt memóriagyártók viszont valamelyest fellélegezhetnek a második félévben.