Eltörölték a Qualcomm büntetését

Az állásfoglalás a gyártó győzelme, illetve a versenyügyi biztos veresége.

Az Európai Unió Bírósága ma kiadott határozatában megsemmisítette azt a döntést, melyben az Európai Bizottság 2018-ban közel egymilliárd eurós versenyügyi bírságot szabott ki a Qualcomm chipgyártóra.

Ahogy az IT café is beszámolt róla annak idején, a versenyügyi biztos, Margrethe Vestager kezdeményezésére indult az eljárás a piaci erőfölénnyel való visszaélés gyanújával. Végül azt állapították meg, hogy a Qualcomm öt éven át a legnagyobb partnereinek fizetett azért, hogy ne más, hanem az ő termékeiket (LTE baseband chipsets) vásárolják, így megsértették az európai versenyügyi szabályozást. Vestager szerint a Qualcomm 2011-től 2016-ig több milliárd dollárt fizetett az Apple-nek, hogy ők kizárólag a Qualcomm termékeit használják az iPhone-okban és az iPadekben.

A ma megjelent döntésben a bírák teljes egészében megsemmisítették a 2018-as határozatot. Két dologra hivatkozva tették ezt: egyrészt több olyan eljárásbeli szabálytalanságot fedtek fel, melyek hátrányosan érintették a Qualcommot, hogy hatékonyan védekezhessenek a vádakkal szemben, másrészt pedig úgy ítélték meg, hogy a versenyügyi büntetés kiszabása előtt az Európai Bizottság szakemberei nem, illetve dilettáns módon mérték fel a Qualcomm (és az Apple) viselkedésének lehetséges piactorzító hatásait, és így az általuk felvázolt tényállás, elemzés nem elegendő jogalap a büntetés kiszabására.

Előzmények