Hány hackerpontod van?

Egy csak a nicknevén ismert brit informatikus egyetemista, „S0lar” a múlt hónapban elindított egy honlapot: a Rank My Hack (Értékeld a törésemet!) célja, hogy a weboldalak elleni támadásokat pontozni lehet, és így kialakul egyfajta hacker-rangsor – számolt be a kezdeményezésről elsőként a The New York Times.

Az oldalon található ismertetőből kiderül, hogy az alapító célja, hogy a világ első számú hackerértékelőjévé váljon, illetve közvetve biztassa a hackereket arra, hogy a magasabb minősítés eléréséhez minél nehezebb, sok munkát és kreativitást kívánó törésekbe vágjanak bele – minél nagyobb, nevesebb oldal szerverére sikerül bejutniuk, annál több pont jár a sikerért. Eddig körülbelül 1200 sikeres támadást jelentettek be a pontszámok megszerzése céljából a hackerek az oldalon. A sikeres támadás bizonyításához a hackernek be kell jutnia a szerverre, ott el kell helyeznie egy kódot. A Rank My Hack üzemeltetői először ellenőrzik a kód meglétét, majd a betörés módjának elemzése és az oldal népszerűsége alapján pontozzák az akciót.

rank

A rangsort jelenleg egy „Mudkip” nicknevű hacker vezeti, aki többek között a Huffington Post oldalát törte fel. Ez az törés a hackeknél is az első, megelőzi „blackfan” akcióját, akinek a google.com-ra sikerült bejutnia (a Google is elismerte, hogy blackfan figyelmeztette őket egy bugra a mobilos keresőoldalon). Érdekes lehetőség, hogy a legjobbak „párbajra” is kihívhatják egymást, hogy eldöntsék, ki a jobb – az győz, aki egy megadott idő alatt több szerverre jut be. Külön kiemelendő, hogy a szélsőséges, rasszista oldalak elleni támadásokért extra pontok járnak.

S0lar elmondta a Timesnak, hogy a „múltban” képességeinek fejlesztése érdekében valóban foglalkozott illegális hackerkedéssel, de soha nem követett el olyan bűncselekményt, amilyeneket a kiberbűnözők szoktak (csalás, lopás stb.), csak a kihívás izgatta.

Azóta történt

Előzmények