Red Hat, SuSe, Debian, nomeg a P4

Úgy tűnik, az Intel új procija, mégha csak egész rövid időre is, de tudott újat mutatni a Linuxok népes táborának, mert akár SuSe 7.0-et, akár Red Hat-et (mindkét esetben a 2.2.16-os kernellel) próbált volna az emberfia mikulásra kapott P4-es gépére telepíteni, az installálás során változatos, de valójában ugyanazt jelentő, a CPU összeférhetetlenségére utaló hibaüzenetekkel vágódott el a rendszer.

Naná, hogy a P4-es proci korrekt felismerése jelentette a gondot, és bár a mai naptól a SuSe elérhetővé tett egy frissített install-kernelt, amelynek bootlemez image file-ja innen tölthető le, egyes tesztek szerint ez se mindenható, ugyanis amíg a HP Vectra VL 800-asa ezzel a kiegészítéssel már megette a SuSe installt, addig a Dell Dimension 8100-as gépe szó nélkül beadta a kulcsot, IO-APIC fel nem ismerhetőségre hivatkozva.

Sokkal többre a Red Hat-nek sem futotta, a Dell-t ő sem tudta mire vélni, IO-APIC failure dettó. A Dell-en egyébként a linux noapic paraméterrel történő indítása lehet az üdvözítő megoldás, amíg az újabb BIOS meg nem érkezik.

A Debian disztribúció (2.2.17-es kernel) azonban kiállta a próbát, övé hát a fele királyság, bár esetében nem SMP-kernelről volt szó, csupán az egyprocisról, így tehát nem is olyan nagy kunszt az övé.

  • Kapcsolódó cégek:
  • SuSE