Kapjanak-e hackelési jogot a rendőrök?

A holland kormány nemrég jelentette be, hogy egy olyan törvénymódosítást szeretne elfogadtatni, mely megengedné a rendőrségnek, hogy úgynevezett „offenzív biztonsági intézkedésként” behatoljanak olyan informatikai rendszerekbe, melyekről azt gyanítják, hogy szervezett bűnözői csoportok használják őket. A javaslat igen nagy vihart kavart, mivel azt is tartalmazza, hogy a rendőrök minden olyan rendszert meghackelhetnének, amelynek működtetői bűncselekményeik miatt Hollandiával kapcsolatba hozhatóak, így a világ bármely részére eljuttathatnák kémprogramjaikat, beavatkozhatnak a külföldön található szerver működésébe stb.

A javaslat elérte az Európai Bizottság (EB) ingerküszöbét is, és ott egyáltalán nem üdvözölték a holland törekvést – tudta meg a TechWeekEurope.

Az ellenzők úgy vélik, hogy egy ilyen felhatalmazás magával hozza majd a visszaélési lehetőségeket is, illetve vétlenek is kárt szenvedhetnek a legális hatósági hackelések nyomán. Épp ezért sokan azt szeretnék elérni, köztük biztonsági cégek is, hogy Brüsszelben tartsanak megbeszéléseket, vitát a lehetőségről az érintettek bevonásával. Erre főként azért lenne szükség mert egy ilyen változás – ahogy ma már az internetes bűnözés sem – nem értelmezhető nemzeti keretek között, mindenképpen nemzetközi, közös, összehangolt fellépést, jogalkotást és jogalkalmazást kíván meg.

Aktív, proaktív, passzív?

Az EB digitális menetrendért és a kiberbűnözés elleni fellépésért felelős alelnöke, Neelie Kroes egyelőre nem igazán érdeklődik a javaslat iránt, melynek az is oka lehet, hogy a rendőrségi hatáskörök meghatározása szigorúan a tagállamok belső ügyének számít. Ugyanakkor Brüsszelben is felismerték már, hogy a nemzetközi kiberbűnözés ellen csakis összefogással lehet hatékonyan fellépni. De ahogy az új európai kiberbiztonsági stratégia szövegében hangsúlyozzák: a digitális hidegháborút el kell kerülni, a problémákat az alapvető jogok tiszteletben tartásával kell megoldani. E cél megvalósítását főként a magasabb szintű biztonság megteremtésében, a rendszerek védelmi minőségének emelésében látják.

E magasztos célkitűzések azonban kevéssé találnak meghallgatásra a nemzeti parlamentekben, ahol egyre hangosabbak azok, akik az aktív fellépést sürgetik a kiberbűnözőkkel szemben – ilyen aktív lépés lenne a holland kormány által javasolt hackelési jog is.

Azóta történt

  • A hackelésen túl

    Ingyenes rendezvénysorozatot indít az OWASP az alkalmazásbiztonság elhanyagolt területeiről szóló előadásokkal.

  • Hatalmas fogást csinált az Interpol

    A mintegy száz ország részvételével zajló kampány mostani akciójában a nemzetközi együttműködés eredményeként világszerte 58 embert tartóztattak le.

  • Az hiszed, te vezeted az autódat? Hát nem!

    A fejlett autóelektronika hatalmas előnyökkel jár, de egyben a kockázatok is növekednek. Ezt két amerikai hacker szórakoztató módon demonstrálta.

Előzmények