Interneten a múlt heti légikatasztrófa hangfelvétele

A hangfelvételeket a liveATC.net légi közlekedéssel foglalkozó portál tette közzé. Az oldal arról ismert, hogy segítségével több tucat légiforgalmi rádiócsatornába hallgathatunk bele, vagyis otthonról követhetjük a repülőgépek és az irányítás közti kommunikációt. A balesetet követő néhány órán belül máris letölthetővé vált a mintegy harmincperces anyag.
A weboldalt Davis Pascoe, egy Boston-környéki rádióamatőr és pilóta üzemelteti. A repülőtér mellett élő önkéntes társai rendőrségi rádiószkennerek és az internet segítségével férnek hozzá a légiforgalmi kommunikációhoz, amelyeket online csatornákon osztanak meg, így azokat bárki hallgathatja otthonából. A liveATC.net portál hat éve üzemel, az érdeklődök ma körülbelül 250 különböző adás közül szemezgethetnek.
A február 12-én történt tragikus balesetben egy Bombardier Dash-8 Q400 típusú repülőgép zuhant le a New York-i Buffalo Niagara Nemzetközi Repülőtértől mintegy 6 mérföldre, leszálláshoz készülődvén. A fedélzetén utazó 45 utas és a négyfőnyi személyzet a helyszínen életét vesztette, a katasztrófának azonban 50 halálos áldozata volt, mivel a gép egy lakóházra zuhant, ahol további egy személy halt meg.


Ez a gép zuhant le a múlt héten

A hangfelvétel elején az hallható, ahogyan a légiforgalmi irányítók utasításokat adnak a pilótáknak, többek között a szerencsétlenül járt Colgan 3407-es hívójellel közlekedő Continentalnak is; például 14 perc 5 másodperckor a gépet egy másik irányra fordítják, ezt a másodpilóta nyugtázza. 16 perc 2 másodperckor a Colgan 3407-est a közelkörzeti irányító átadja a toronynak, még erre is érkezik válasz. Egy perccel később azonban már hiába keresik a gépet többször is, a hívásra senki sem felel.
– Colgan 3407, [itt a] Közelkörzet. Delta 1998, nézzenek ki a jobb oldalon, öt mérföldre kell lennie egy Dash-8-nak 2300 láb magasságon. Látnak valamit arrafelé?
– Negatív, Delta 1998. […]
A légiforgalmi irányító 20 perc 28 másodperckor higgadtan, de félreérthetetlen hangsúllyal szól:
„[…] Helyi rendőrség, vagy a helyi seriff kirendeltsége. Derítsék ki, van-e valami a földön. A légijármű öt mérföldre járt tőlünk, és hirtelen nem kaptunk választ a hívásunkra.”
Majd tájékoztatás érkezik egy másik repülőgéptől:
– Torony, Cactus 1452 érkezik Klumpra, és …ööö… láttuk a földet. Fiúk, tudjátok, mi folyik itt?
– Cactus 1452… igen, uram, tudjuk.
„Ezeket a felvételeket bárki hallgathatja, nem valamiféle szigorúan titkos adásokról van szó. Csupán a természetes következményei annak, hogy az információs társadalom korában élünk” – nyilatkozta Pascoe.