RFID chip lesz az uniós állampolgár útlevelében

Az Egyesült Államok nyomására még idén sor kerülhet a biometrikus útlevelek bevezetésére az Európai Unió tagállamaiban. Az RFID – rádiófrekvenciás technológián alapuló egyedi azonosító – chipekkel ellátott úti okmányok, amelyek a nemzetközi terrorizmus elleni harc hatékonyságát hivatottak növelni, számos adatvédelmi kérdést vetnek fel.

Az Európa Tanács decemberi, a nyilvánosság kizárása mellett megszületett döntése értelmében az Unió állampolgárainak útlevelei a jövőben biometrikus azonosítóikkal lesznek ellátva. A döntés egyik fő mozgatórugója az Egyesült Államok azon fenyegetése volt, amely kiterjesztené a vízumkötelességet a biometrikus útlevelek nélkül beutazó uniós állampolgárokra is. Az RFID chipen tárolt fényképpel és ujjlenyomattal kiegészített úti okmányok adatainak egyezőségét egy kamera és egy ujjlenyomat-olvasó segítségével hasonlítanák össze a határátlépéskor – tudta meg a német Der Spiegel.


Forrás: Der Spiegel

 

A napilap internetes oldalán megjelenő írás szerint a biometrikus útlevél kérdése megosztja a szakértőket: míg az új útlevél támogatói a terrorizmus elleni harc hatékonyságával, addig az ellenzők a megsértett adatvédelmi szabályokkal, a technikai háttér kiforratlanságával és a rendszer működésének hiányosságaival érvelnek. Egy decemberi tanulmány szerint ugyanis az RIFD chipek legutóbbi tesztelése 23 pontos hibaszázalékot mutatott.

Az útlevelekben tárolt biometrikus azonosítók valószínűleg csak az első lépések a (rendőrség és titkosszolgálatok számára is hozzáférhetővé tett) adatok központi nyilvántartásba vételének irányába. A logika szerint azonban, a vízum megszerzésének és az útlevelek érvényességének feltételéül szabott biometrikus azonosítók hamarosan akár a személyi igazolványainkban is helyet kaphatnak.

Azóta történt

Előzmények