Döbbenetes mennyiségű ritkaföldfémet találtak japán kutatók

A múlt hónap végén érkeztek a tudósítások arról, hogy japán kutatók újabb, „irdatlan mennyiségű” ásványt tartalmazó ritkaföldfém-lelőhelyet találtak a Csendes-óceán fenekén, így megvan az esély arra, hogy Kína e területen jelenleg élvezett monopóliumát megtörjék.

Ám a közlés nyomán korai még az öröm, ugyanis a lelőhely, ha egyáltalán sikerül kiaknázni, legfeljebb csak középtávon hozhat változást az IT ipar számára létfontosságú anyagok piacán. Egyrészt, ahogy erről az IT café már többször is beszámolt, Kína mára maximálisan kihasznált és élesen támadott monopóliuma nem azért alakult ki, mert csak ott vannak ritkaföldfémek – a készleteknek csak 30 százalékával rendelkeznek, ám a globális kitermelés 90 százalékát Kína adja. Ennek az az oka, hogy korábban az ország olyan mennyiségű olcsó áruval látta el a világ technológiai iparát, hogy a máshol is folytatott kitermeléseket fokozatosan felszámolták. Azóta a helyzet megváltozott, ám a régi – és az azóta feltárt lelőhelyeken – a termelés be, illetve újraindítása idő- és pénzigényes.

Másrészt pedig azért nem várható gyors változás, mert a tengeri lelőhelyek kiaknázása esetenként igen nehézkes is lehet (esetleg meg sem érdemes próbálni addig, amíg szárazföldi bányák ki nem merülnek) – ezek a vizsgálatok még folynak, például a szintén japánok által 2011-ben megtalált, ugyancsak hatalmas kapacitásúnak minősített másik csendes-óceáni területen is.

Az új lelőhelyről annyit tudni, hogy Tokiótól nem messze, körülbelül 6 kilométeres mélységben fekszik, az itteni iszapban leltek rá a fémekre. Ugyanakkor a felfedezők azt mondják, hogy döbbenetesen gazdag az iszap ritkaföldfémekben, épp ezért eleinte tévesnek gondolták az elemzések eredményeit. De kiderült, mondják ők, hogy ebből az anyagból elegendő lenne egyetlen hajórakományt felhozni, hogy a japán ipar éves szükségletének 60 százalékát fedezzék.

Azóta történt

Előzmények