Öregszik a társadalom? Hát akkor majd jönnek a robotok!

Az elkövetkezendő évtizedekben a munkaerőforrások jelentős csökkenését a robotmunkások oldhatják meg Japánban, ami azt jelenti, hogy körülbelül 3,5 millió munkahelyen válthatják fel az embereket – tudósított nemrég a Reuters a Machine Industry Memorial Alapítvány jelentésére hivatkozva.

Ez a kérdés azért égetően fontos az ázsiai szigetország számára, mert rohamosan öregszik a lakosság, a születések száma nem képes pótolni a munkaerőpiacról kikerülők hiányát. Ha marad a jelenlegi tendencia, akkor 2030-ra 16 százalékkal fog csökkenni a munkaképes korúak száma, s 2055-re a lakosság 40 százaléka 65 év feletti lesz. A kiesők pótlására a japán kutatóintézet két megoldást javasol. Az egyik a külföldi munkavállalók alkalmazásának növelése lehetne, ám ennek az esélye a hagyományosan bevándorlás-ellenes japán társadalomban csekély. A másik megoldás a mind fejlettebb robottechnológia eredményeinek kihasználása lehet. A jelentés szerint nem csak az iparban lenne ennek jelentősége – ott már egyébként is magas az automatizáltsági szint –, hanem elsősorban a háztartásokban és az egészségügyben. Különösen ez utóbbitól várnak sokat, mivel a robotika legdinamikusabban területe (a hadászat után közvetlenül) a gyógyászati célból tervezett gondozó és orvosi intelligens gépek fejlesztése. Az elemzők úgy vélik, hogy ha az otthoni és a kórházi gondozásban elterjednének az okos szerkentyűk, akkor nem csak munkaerő szabadulhatna fel, hanem az állam egészségügyi kiadásai is nagy mértékben csökkennének – úgy becsülik, hogy 2025-re egy ilyen tendencia valóra válása esetén a japán költségvetés körülbelül évi 26 milliárd dollárnyi összeget takaríthatna meg.

A technológiával nincs is gond, hiszen elképesztő fejlesztések zajlottak már le az egészségügyi célra tervezett robotok szegmensében, vannak már sebészrobotok, illetve gondozó robotok szép számmal (erre már Magyarországon is van példa), hogy az adminisztratív feladatokra alkalmas gépekről már ne is beszéljünk. Ám az iparág még messze jár a tömegtermeléstől, s ezt a japán kutatók is tudják, s komoly akadályként értékelik, csakúgy, mint azt az idegenkedést, mely az emberek körében ma még a robotokat fogadja.

Azóta történt

Előzmények