Jönnek a robotszakácsok

Nem fogják lecserélni az igazi séfeket, de arra megvan az esély, hogy hasznos munkatársak lehetnek.

Sok technológiai cég látja úgy, hogy a főzés olyan tevékenység, melyet bizonyos mértékig jól lehet automatizálni, robotizálni, így jó néhány olyan projekt fut, mely erre keres megoldást.

Az egyik ígéretesről, a londoni székhelyű Moley Robotics hamarosan, jövőre a piacon is megjelenő fejlesztéséről tudósított a BBC.

A beszámoló szerint a Moley Robotics terméke átmenet a humanoid és a szigorúan funkcionális ipari robotok között: a konyhai környezetben a mennyezetre szerelt síneken mozog maga a robot, melynek két, az emberihez hasonló kar az operatív része, és egy számítógépből kapja az utasításokat. Ezek előre felvitt folyamatok, vagyis maguk a receptek, melyeket az érintőképernyős parancskiadás után önállóan hajt végre, főzi, süti meg az ételt – jelenleg több mint ötezer étel receptjét képes megvalósítani.

A robot fejlesztéséhez a gyártó felkért egy sztárszakácsot, Tim Anderson profi séfet. A betanítás meglehetősen „analóg” módon történt: Anderson adta a főzési mintát, mozgásban is, és a programozók ezt fordították le a gép nyelvére, hogy a robot másolja a szakács tevékenységét. Természetesen nem egy az egyben: a mintázatot leegyszerűsítették olyanra, hogy a gép végre tudja hajtani, és amikor a megfelelő végeredményt kapták a tesztek után, rögzítették a mintát, mely alapján a robot újra és újra a kívánt sikerrel végre tudja hajtani a főzési folyamatot.

A robotszakácsot a balesetek megelőzése érdekében üvegfallal választják el az emberek által használt tértől a konyhában, és radarszenzorok biztosítják, hogy a nem kívánt, véletlen ütközések bajt okozzanak.

Meglehet, jó eredményeket produkál az új szerkezet, ám a fejlesztés jelenlegi fázisában még roppant drága egy ilyen robot: a Moley Robotic Kitchen legegyszerűbb verziója is 150 ezer fontba (kb. 63 millió forint) kerül. Ugyanakkor – és ez más hasonló fejlesztéseknél is látható, mint pl. a nagy sikerű Pazzi pizzakészítő robot – a gépek tökéletesedésével és terjedésével az árak jelentősen mérséklődni fognak.

Az már most bizonyos, hogy a mesterszakácsok munkáját valószínűleg soha nem fogják kiváltani az ilyen robotok, de az is vélhető, hogy sok rutin, fárasztó, ismétlődő munkafolyamatot képesek lesznek elvégezni a nagy vendégkörrel rendelkező éttermekben.

Azóta történt

Előzmények