Robot táplál robotot?

Ha már önmagát vezeti egy autó, miért ne tankolhatna is automatikusan?

Az utóbbi évek autózási forradalmai – ide érve az önvezető autók és az elektromos meghajtást terjedését – egy területet hagytak egyelőre érintetlenül, ez pedig a tankolásé. Ezt ugyanis még mindig a megszokott, elavult módon kell végrehajtani, akkor is, ha a legmodernebb elektromos járgánnyal gurulunk be valamelyik gyorstöltőállomásra. A Volkswagen azonban szeretné, ha ez hamarosan megváltozna, és még ennyit sem kéne az autókkal foglalkozni.


[+]

Ezen cél érdekében pedig összefogott a német óriás saját, elektromos autótöltőkkel foglalkozó leánya, az Electrify America, illetve a Stable Auto nevű kaliforniai startup cég, az együttműködés eredményeként pedig olyan, teljesen robotizált töltőállomásokat szeretnének létrehozni, ahol az önvezető autók emberi közreműködés nélkül feltölthetik akkumulátoraikat. Az első tesztállomás a tervek szerint jövőre nyílna meg San Franciscóban, és két 150 kW-os egységből állna.


[+]

Az Electrify America ezzel kapcsolatos közleményében megemlíti, hogy a közeljövő egyik várható fejlődési iránya az önvezető taxik elterjedése lesz (a General Motors egyébként pont nemrég tolta el egy ilyen flotta bevezetését), ezekhez pedig tökéletesen passzol a robotizált töltés. A cég egyébként egyelőre 450 normál elektromos töltőállomással rendelkezik az Egyesült Államokban.

Azóta történt

Előzmények