Magyar diákok nyerték az amerikai robotépítő verseny fődíját

A nagyszabású versenyen a Fazekas diákjai alkották az európai csapatot, és végül ők állhattak a dobogó tetejére, hogy a verseny alapítójától átvegyék a díjat.

Kiemelkedő sikert ért el európai színekben, Team Europe néven indulva a Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium csapata a First Global Challenge nevű robotikai versenyen. A győzelemről elsőként ma éjjel a 444.hu számolt be.

A dobogó tetején a Team Europe
[+]

A 2017. július 14-19. között Washingtonban megrendezett informatikai versenyre a világ minden részéről összesen 163 csapat nevezését fogadták el, melyek tagjai 15 és 18 év közötti fiatalok. A nemzeti csapatok mellett a következő csapatok indulását is támogatták: Team Hong Kong, Team Hope (Refugees), Team Africa, Team Asia, Team Europe, Team North America, Team Oceania, valamint a Team South America – ez azért fontos, mivel a Fazekas csapata is így kerülhetett be a másik magyar csapat, a balatonalmádi Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium csapata mellett, akik Team Hungary néven indultak.

A First Global Challenge alapítója Dean Kamen, a Segway kifejlesztője, aki a First márkanév alatt több hasonló technológiai versenyt is létrehozott már.

A Fazekas Robotika műhelye 14 éves múltra tekint vissza. 2003-ban indult azzal a céllal, hogy tanulóink részt vegyenek az FLL (FIRST Lego League) által szervezett nemzetközi robotikai csapatversenyen. A versenyen való sikeres szereplés és a gyerekek lelkesedése arra ösztönözte az iskolát, hogy bekapcsolódjon ebbe a nemzetközi mozgalomba, és a 2004-es évtől kezdődően megrendezte – Magyarországon először – a budapesti regionális fordulót.

A washingtoni helyszínen az országok képviselőit közös csapatokba sorsolták össze, így másokkal közösen dolgozva kellett feladatokat megoldaniuk, ami egy nagy, globális kihíváshoz kapcsolódott. Idén ez a kihívás az volt, hogy tiszta ivóvízhez biztosítsanak hozzáférést, ez az üzenet egy szimbolikus golyógyűjtő feladatban jelent meg, amit az épített robotokkal kellett kivitelezni.

A döntőben résztvevő, a győzelmet megszerző diákok: Fey Mihály, Hervay Bence, Kurucz Márton, Martinák Zalán, Molnár-Sáska Zsófia, Umann Dávid. A csapat mentora Karsai Zsuzsa műhelyvezető, a segítőtanár Koren Balázs.

A Balatonalmádiból érkező csapat kapitánya Bikki Gergely, a csapat többi tagja pedig Bóka Ádám, Lami Szilvia, Ipkovich Ádám, Hujber Ákos, Gyimesi Norbet és Győri Csanád volt.

A hat középiskolásból és egy kísérő tanárból álló budapesti csapat részvételi költsége meghaladta a szülők által finanszírozható keretet, az intézménynek pedig semmilyen forrása nem volt erre, így többek között a közösségi finanszírozásba vetették a reményüket.

Azóta történt

Előzmények