Bilincsben az informatikai közbeszerzési csalással is gyanúsított volt miniszter

Pár hónapja az IT café is beszámolt Románia egyik legnagyobb korrupciós ügyéről, melyben a román korrupcióellenes hivatal (Direcţia Naţională Anticorupţie – DNA) eljárást kezdeményezett kilenc volt miniszter ellen, mivel azzal gyanúsítják őket, hogy kenőpénz fejében több számítástechnikai terméket, köztük Microsoft-licenceket is, az átlagos piaci árnál 30-40, esetenként 50 százalékkal is magasabb áron vásárolták meg a viszonteladóktól az oktatási intézményeknek. Ahogy megírtuk, vizsgálat ugyan folyik az amerikai cég képviselete szerepének tisztázására, de őket nem gyanúsítják közreműködéssel, mivel a korrupt eljárásban a viszonteladó vett részt.

Tegnap újra nagy fordulatot vettek az események, mivel a román ügyészség őrizetbe vette Elena Udrea volt minisztert, aki az elmúlt tíz évben Traian Băsescu államelnök bizalmasaként az egyik legbefolyásosabb politikus volt Romániában. Udrea őrizetbe vétele azt követően vált lehetővé, hogy a parlament hétfőn jóváhagyta az ügyészek valamennyi kérését, amelyek az Udrea elleni vizsgálatok lefolytatására, illetve előzetes letartóztatására vonatkoztak.

Kedden az ügyészek csaknem tízórás kihallgatáson faggatták a volt regionális fejlesztési és turisztikai minisztert, majd későn este elrendelték őrizetbe vételét. Udrea így a szerda éjszakát már fogdában töltötte, a bíróságnak pedig estig kell döntenie, hogy megalapozott-e az előzetes letartóztatásba helyezése. A politikust három rendbeli befolyással való üzérkedéssel és pénzmosással gyanúsítják.

Udrea ellen összesen három ügyben folyik vizsgálat, így a Romániában MicrosoftGate néven emlegetett számítástechnikai közbeszerzési ügyben, egy ökölvívógála miatt, amelyet az általa vezetett minisztérium szervezett, illetve egy másik közbeszerzési eljárás miatt.

Azóta történt

Előzmények