Rugalmas szerzői jogok az Office-ban

Egy ingyenesen letölthető kiegészítő segítségével a Microsoft Office-ban készült dokumentumokat is elláthatjuk Creative Commons licencekkel – ez a szerzői jogi rendszer a hagyományos copyright "minden jog fenntartva" szigorával szemben a liberálisabb "néhány jog fenntartva" elvet követi, és az alkotók döntésére bízza, hogy műveikkel kapcsolatban milyen szerzői jogi kikötéseket akarnak tenni. (Bővebben: Rugalmas jogokIT.news, 2005. október 17.)

Eddig is léteztek különböző webes alkalmazások, melyek segítségével információkat rendelhettünk az elkészült dokumentumokhoz kapcsolódó CC-licencekhez, de a Microsoft az első olyan szoftvergyártó, amely CC-opciót épített egy programjába, nem is beszélve arról, hogy az irodai programcsomagnak jelenleg világszerte körülbelül 400 millió felhasználója van.

Lawrence Lessing, a Creative Commons mozgalom alapítója – a Stanford Egyetem jogászprofesszora – kiemelt jelentősségűnek nevezte az együttműködést. "Nagyon fontos ez nekünk, mivel hatalmas mennyiségű kreatív alkotás keletkezik az Office platformon belül. Az, hogy egy egyszerű eszköz kerül a felhasználók kezébe, amivel műveiket CC-licenccel láthatják el, egyértelműen segíteni fog nekünk a CC-mozgalmat jóval szélesebb körben terjeszteni" – nyilatkozta Lessing.

Az ingyenes kiegészítő letölthető a Creative Commons honlapjáról és a Microsoft Online-ról is. Telepítés után a licencek kiválasztásának lehetősége az Office alkalmazások egyik menüpontjaként fog megjelenni. A megfelelő licenc kiválasztása után a dokumentumhoz automatikusan hozzáadódik a CC-logó és a választott licenc korlátozásairól szóló rövid leírás.

Azóta történt

Előzmények