Világsiker lehet a magyar könyvcserélő szolgáltatás

A Rukkola Magyarország és Erdély után elindult Angliában is Swappybook néven.

A könyveket kedvelők által bizonyosan jól ismert oldal 2012. július 10-én indult el Magyarországon, alapítói Kun Gabriella, Kovács Adrián, valamint Cziczlavicz Péter. Ma a felhasználószám a magyarországi oldalon meghaladta a 33 ezret, és több mint 250 ezer könyv közül lehet válogatni.

2015 októberében a Rukkolát felvásárolta a Publio Kiadó Kft., melynek elsődleges célja a nemzetközi terjeszkedés volt. Ennek nyomán az erdélyi magyarok részére magyar nyelven idén áprilisban elindították a szolgáltatást Románia területén, és most kiléptek a nyugat-európai piacra az angol nyelven létrehozott Swappybook oldallal. Az angliai terjeszkedés az első lépés, heteken belül újabb országokban indul el a Swappybook online könyvcserélő szolgáltatás.

Az oldalt esetleg nem ismerők számára: a Rukkola lényege, hogy a felhasználó saját polcáról felajánlhat pár könyvet, amit szívesen odaadna másnak, ezzel pontokat gyűjthet. A pontokért cserébe pedig válogatni lehet a mások felajánlott könyvek között, melyeket ingyen kaphatnak meg. A könyvek átvétele/átadása személyes átvétellel, postai úton vagy Happonton (csereponton) keresztül történik, miután a felhasználók felvették egymással a kapcsolatot. A felhasználók utólag értékelhetik is egymást, hogy kiszűrjék az esetleges csalókat a rendszerből.