Nem tér vissza az OpenAI most kirúgott vezetője, Sam Altman

Váratlan fordulatként az OpenAI igazgatótanácsa kirúgta Sam Altmant: a befektetők felháborodtak, a nyomásuk hatására tárgyalásokba kezdtek Altman visszahelyezéséről. A jelentések szerint azonban az eddigi ChatGPT-vezér nem tér vissza a céghez, más projektbe foghat az AI reklámarcának tartott vezető.

Mindenkit, még a cég saját dolgozóit is meglepetésként érte az OpenAI igazgatótanácsának döntése, pénteken késő este ugyanis bejelentették, hogy Sam Altman vezérigazgatót kirúgják a cégtől, mert nem volt következetesen őszinte a kommunikációjában.

A közösségi médiában elviccelték a dolgot az emberek: feltalálta az AI-t, majd az AI kirúgta. A ChatGPT az új vezérigazgató? Éledezik a Skynet? Mások szerint így ő lesz a következő Steve Jobs. A befektetők már nem vették ilyen poénosra a történteket, és óriási nyomás alá helyezték az OpenAI-t, amelynek igazgatótanácsa így nem mert kiállni a döntés mellett, és egy nappal később máris tárgyalásokba kezdett, hogy Altman visszatérjen. Pedig Altman már egyből egy másik AI-cég indítását fontolgatta a jelentések szerint.

A tech szektort állítólag megrázta a kirúgás váratlan híre, ráadásul számos vezető és neves kutató is úgy döntött, ott hagyja az OpenAI-t, és Altmannal új céget indítanak. Egy nappal a kirúgás után mindenesetre az OpenAI vezetőivel újra egyeztetett Altman arról, hogyan alakítanák át a vezetést.


[+]

Altmant sokan a generatív AI reklámarcának tartják, ezért is robbant nagyot a befektetők haragja. Altman visszahelyezése egyfajta kárelhárítás, tűzoltás lett volna, főként azért, mert a szakemberek felmondásától tartanak. Több befektető szeretné Altmant visszahelyezni, de akkor is támogatják, ha más projektbe kezd. A cég 49 százalékát birtokló Microsoft nem nyilatkozik. A cég másik 49 százaléka egyéb befektetők és dolgozók kezében van, a többi a nonprofit anyacégnél. A 86 milliárd dollárosra becsült részvényeladások is veszélybe kerültek azonban a történtek miatt.

Távozott a cégtől Greg Brockman korábbi elnök is, szintén Altman kirúgása miatt – és Altmant támogatja annak következő projektjében.

Mi lehet a következő projekt? Az rejtély, de Altman és Jony Ive korábbi Apple dizájnfőnök egy ideje AI-hardver piacra dobásáról egyeztetnek. A termékben a SoftBank keze is benne lehet.

Esélyes azonban, hogy megtudjuk, ugyanis a The Information vasárnap már arról írt, hogy Sam Altman a cég törekvései ellenére sem tér már vissza az OpenAI-hoz. Helyét átmeneti vezérigazgatóként Emmett Shear, a Twitch társalapítója veszi majd át.

A digitális ügyekért felelős francia miniszter közölte: Altmant és csapatát tárt karokkal várják, ha Franciaországba jönnének.

A Microsoft pedig azt fontolgatja, hogy helyet kér magának az igazgatótanácsban, ha Altman visszatér.

Frissítés: a Microsoft külön részleget ad Altmannak

Az események gyors láncolatában Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója maga jelentette be: az OpenAI továbbra is partnerük marad, Sam Altman és Greg Brockman az embereivel együtt külön részleget kap a Microsoftnál: egy új, haladó, AI-kutató csapatot. Ehhez minden szükséges erőforrást előteremtenek.

Azóta történt

Előzmények