Újra börtönbe kerül a Samsung vezére

Másfél évre mégis vissza kell mennie.

A korábban egyszer már elítélt Samsung-örököst, Lee Jae-yongot egy dél-koreai bíróság ma újabb büntetéssel sújtotta - írta meg a Bloomberg hírügynökség.

Az ítélet szerint a vállalat tényleges vezetőjének vesztegetés miatt összesen 30 hónapra kell börtönbe vonulnia.

Arról az IT café is beszámolt róla annak idején, hogy a szöuli legfelsőbb bíróság 2017-ben ítélte el Lee Jae-yongot, ugyanis a volt dél-korai elnök, Park Geun-hye körül kialakult vesztegetési botrányban érintettnek és bűnösnek találták. A kiszabott öt évből a vezető egy évet töltött le, majd a kormányzattal folytatott egyeztetések után büntetését felezték és felfüggesztették. Ám ezt a döntést a helyi legfelsőbb bíróság hatályon kívül helyezte, és 2019-ben elrendelték az ügy újratárgyalását: ennek az eredménye a mai ítélet.

A vád természetesen maradt ugyanaz: azt igyekeztek bizonyítani, hogy Lee Jae-yong lovakkal és pénzzel vesztegette meg az elnök egy barátját, hogy az egyébként feltételekhez kötött örökösödési folyamatban támogatást kapjon. A múlt héten a legfelsőbb bíróság helybenhagyta a volt elnök 20 éves börtönbüntetését - és Lee Jae-yongnak is van még egy folyamatban lévő ügye, szintén az örökösödéssel kapcsolatban. A mostani ítélet értelmében a letöltött egy évet beszámítják, de a többit le kell ülnie.

A Samsung részvényei 3,4 százalékkal estek az ítélethirdetés után, de a vállalat egyelőre hivatalosan nem kommentálta a döntést.

A napi gyakorlatot ugyan aligha érint az ítélet, ám vállalat központosított vezetése miatt a Samsung minden bizonnyal megszenvedi vezetője távollétét, ugyanis neki elsősorban a stratégiai döntések meghozatalában van döntő szerepe, és hiányának a jelenlegi válsághelyzetben és kiélezett piaci versenyben nagy súlya lehet.

Azóta történt

Előzmények