A Samsung nem perelne többé szabadalmak miatt

Az Európai Bizottság (EB) mai közleményéből derült ki, hogy a Samsung egy olyan javaslatot nyújtott be az európai versenyügyi hatóságnak, melyben felajánlják azt, hogy a következő öt évben nem indítanak versenytársaik ellen szabadalmi pereket.

Ez akár a szabadalmi háború végét is jelenthetné, legalábbis kontinensünkön, ám a képlet azért nem ilyen egyszerű.

Csak taktika?

Egyrészt azért, mert a Samsung ellen is folyik versenyügyi vizsgálat, ahol a cég nagyon rosszul áll, és amelynek formálissá válását a vállalat nyilván el akarja kerülni, mivel ha elmarasztalják a szabadalmakkal történő visszaélés miatt, akkor az Európában különösen szigorú szabályok miatt akár éves árbevételük 10 százalékának megfelelő büntetésre is ítélhetnék őket, ami az esetükben akár több mint 18 milliárd dollár is lehetne – és ez már a Samsung számára sem aprópénz.

Másrészt pedig azért nincs ok a nagy örömre, mivel a Samsung az alapvető szabadalmak (Standard-Essential Patents – SEPs) esetében vállalja az önkorlátozást, de ott is csak akkor, ha a versenytársak is vállalják, hogy az ilyen szabadalmak esetében előírt, a tisztességes licencelést biztosító FRAND-feltételeknek megfelelően kiszabott licencdíjakat (a szabadalmat tisztességes módon, ésszerű feltételekkel, megkülönböztetéstől mentesen kell biztosítani a versenytársak számára) rendben megfizetik.

Várják a reakciókat

A fent említett megkötés már eleve komoly megszorítás, ráadásul a korábbi perek jó részének is tárgya volt, hogy az adott szabadalom vajon SEP-nek számít-e, illetve, hogy a kért licencdíjakat vajon a FRAND tiszteletben tartásával állapították-e meg.

Ha szigorúan vesszük, akkor a Samsung ezzel a nyilatkozatával úgy viselkedett, mint a magyar mese okos lánya: hozott is, meg nem is.

Az EB ugyanakkor komolyan vette az ajánlatot, mint egy olyan lépést, mely segíthet véget vetni a vég nélküli pereskedéseknek és a versenyellenes viselkedésnek, ezért az érintettek számára egy hónapot biztosítanak, hogy észrevételeiket megtegyék, melyek áttekintése után a testület döntést hoz.

Azóta történt

  • Bérkommentelés miatt büntették meg a Samsungot

    A cég tajvani képviseletéről bebizonyosodott, hogy illegális módon népszerűsítették termékeiket, illetve rontották a versenytárs hírnevét.

  • Új erőre kaphat a Tizen operációs rendszer

    Lassan már követni is nehéz, milyen mobil operációs rendszerek összeolvadásából és mutációjából, milyen cégek támogatásával készül a Tizen, de most új lendületet kaphat az Android egyik lehetséges alternatívája.

Előzmények