Hihetetlen lopássorozattal vádolják az SAP alelnökét

(Infobulvár) Vélhetően mindenki ismeri azt nagyáruházakban és kisebb boltokban naponta tapasztalható csalási módszert, amikor a vevő kicseréli az árcédulát a kiszemelt árun, hogy olcsóbban jusson hozzá – persze a digitális kódok világában nem árt vigyázni, például tuti lebukás, ha az illető a kolbászra a krumpliról leszedett papírt ragasztja fel. Nos, ugyanennek a módszernek egy kifinomultabb változatát használta Thomas Langenbach, a világ egyik vezető IT-cégének, az SAP-nak az alelnöke, hogy bagóért vehessen meg Lego játékokat, amelyeket később jóval drágábban az eBay aukciós portálon értékesített.

A 47 éves felső vezető a hírek szerint vonalkódokkal trükközött: betért a Lego-üzletekbe, majd egy drága játékra a saját magával hozott vonalkódot ragasztotta fel, és ez alapján fizetett a pénztárnál – például egy 279 dolláros játékra egy 49 dolláros árat tartalmazó vonalkódot illesztett. Az olcsón megvett cuccot azután „tomsbrickyard” nicknéven áruba bocsátotta az eBayen. A tudósítások szerin körülbelül kétezer tételt értékesített így, nagyjából 30 ezer dollár értékben.

Langenbach végül azon bukott le május 8-án, hogy szokásától eltérően a lakóhelyén, a kaliforniai Cupertinóban vásárolt ezzel a módszerrel a Lego-szaküzletben. Itt a biztonsági személyzet figyelte, mivel – valószínűleg a korábbi felvételek alapján – felismerték, majd megvárták, míg itt is kódot cserél, és így akar fizetni. Ekkor kihívták a rendőröket, akik letartóztatták az ezerdolláros lopás miatt. Az alelnököt még aznap szabadlábra helyezték 10 ezer dollár óvadék fejében.

A házkutatás során több száz, szín, méret és típus szerint elrendezett Lego-játékdobozt találtak, illetve több zacskónyi hamis vonalkódot is felfedeztek a kocsijában.

A motivációt csak találgatni lehet, de vélhetően a legkevésbé valószínű az anyagi haszonszerzés – legalábbis ha a szilícium-völgyi felső vezetők jövedelmeit vesszük alapul.

  • Kapcsolódó cégek:
  • SAP

Azóta történt

Előzmények