Sikeres a Skype fejlesztői programja

A Skype alkalmazás protokoll interfésszel (Skype Application Protocol Interface, API) együttműködő innovatív szoftverfejlesztés ösztönzésére létrehozott Skype Developers Programnak köszönhetően már több száz termék jött létre – jelentette a világ leggyorsabban növekvő internetes távközlési vállalkozása tegnap kiadott közleményében.  Az egy éve útjára indított kezdeményezés elősegíti a Skype programkörnyezet kibővítését és gyarapítja a felhasználók által előnyösen használható termékek és funkciók körét. Emellett a program megnyitotta az utat a fejlesztők előtt kedvtelésük jövedelmezővé tételéhez is.

A Skype API Windows, Mac OS X, és Linux operációs rendszereket támogató változatai bárki számára ingyenesen rendelkezésre állnak kereskedelmi és nem kereskedelmi célú alkalmazások fejlesztéséhez. Az eBay-érdekeltségű internetvállalat elsősorban az alábbi fejlesztések iránt érdeklődik:

  • Új API az SMS, beszédhang átvitel, telefonvonal kapcsolás, plug-in funkciók, COM4Web és Skypecast funkciók fejlesztéséhez
  • Valamely harmadik fél kereső szolgáltatásnak elérhetővé tétele a Skype 100 millió ügyfélbázisa számára, kipróbálási és vásárlási funkció biztosítása a Skype szoftverén belül
  • Szorosabb integráció biztosítása a Skype szoftverével plug-in felhasználói interfész megoldással

Számos eszköz és erőforrás áll a fejlesztői program tagjainak rendelkezésére, egyebek között a Skype API, amely lehetővé teszi az alkalmazások gyors elkészítését és piacra vitelét, beleértve a Skype kompatibilis alkalmazások egyszerű fejlesztését megkönnyítő COM kódoló és Activex vezérlőket is. A  Developer Zone  weboldalon közzétett eszközök, kódminták, technikai dokumentációk, jogi nyilatkozatok, technikai támogatás mellett szakmai fórum is rendelkezésre áll a fejlesztői közösség tagjaival folytatott online eszmecserékhez. Megtalálható egy hitelesítési program a kifejlesztett termékeknek a Skype szolgáltatásaival való optimális használhatóságának igazolására.

A program keretei között a tagok a megoldások és termékek széles választékát hozták már létre, egyebek között a Tellme internet alapú beszédhang kommunikációs szolgáltató kifejlesztette az első IP infrastruktúrára épülő felhasználói beszédhang alkalmazását mind a Skype mind pedig a Tellme VoiceXML rendszerére. Az alkalmazások a Tellme hálózatán futnak és a share.skype.com címen érhetők el. Egy másik cég, a Salesforce.com, az igény szerinti üzleti szolgáltatások terén piacvezető technológiai vállalat olyan ingyenes Skype-Salesforce integrációt fejlesztett ki, amely beszédhang funkcióval látja el az AppExchange portálon elérhető több mint 250 alkalmazást. A felhasználóknak az AppExhange révén lehetősége nyílik a Skype integrálására és igénybe vételére bármely és bármennyi Salesforce alkalmazással együtt. Említést érdemel a Vapps globális VoIP konferencia hívás szolgáltató is, amely nemrégiben tette elérhetővé a Skype több mint 100 milliós ügyfélbázisa számára ingyenes, akár 500 résztvevővel is működő konferencia hívás szolgáltatását a Highspeedconferencing.com weboldalon.

Azóta történt

Előzmények