XIV. Simonyi Konferencia: a NASA a Földön kívüli életről

Többek között a NASA asztrofizikusa, az Európai Űrügynökség Galileo programjának igazgatója, illetve a Vodafone Hungary műszaki vezérigazgató-helyettese is tart előadást a rendezvényen.

Az idén 14. alkalommal megrendezett diákkonferencián számos külföldi és hazai előadó mutatja be legfrissebb felfedezését, kutatási eredményét, technológiai újítását: mindezt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának I épületében, április 13-án, a XIV. Simonyi Konferencián.

  • Idén kiemelt téma lesz az űrkutatás, egyenesen a NASA főhadiszállásáról, az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatalától érkezik Kartik Sheth, hogy beszámoljon az űrkutatás legfrissebb Földön kívüli életet érintő kérdéséről. A NASA 2017. február 22-én bejelentette, hogy a Trappist-1 vörös törpe csillag körül 7 földszerű exobolygót fedezett fel. Vajon egyedül vagyunk a világegyetemben? Kartik Sheth a felfedezésről és a csillagrendszer jövőbeli megismerésének terveiről is mesél.
  • Az Európai Űrügynökség (ESA) is képviselteti magát: Paul Verhoef, a Galileo Program igazgatója számot ad arról, hogy a jelenleg is fejlesztés alatt álló európai szatellitrendszer eddig milyen sikereket ért el, és milyen szolgáltatásokat fog nyújtani a jövőben.
  • Amrita Gangotra, a Vodafone Hungary műszaki vezérigazgató-helyettese bemutatja, milyen új kihívásokat támaszt a hálózatra csatlakoztatott autó és a kiterjesztett valóság (Augmented Reality – AR) az ötödik generációs (5G) mobilhálózatokkal szemben.
  • A konferencia főtámgatójától, az NNG-től érkezik Perneky László az UX (User Experience) csapat vezetője. A párhuzamos, többszálú mechanizmusok hatékony és egyszerű fejlesztése nem egyszerű feladat. Előadásában olyan általuk fejlesztett rendszert mutat be, amely megkönnyíti a hozzájuk frissen belépő munkatársak helyzetét is.
  • Az Accenture ügyvezető igazgatója, Komjád István és Nagy Dániel senior engineer egy példán keresztül szemléltetik hogyan alkalmazzák az AR-t az autó- és repülőgépiparban, és milyen további fejlődés várható ezen a területen. Tanos Áron (Scrum Master, Qualysoft) az 5G olyan vonatkozásait ismerteti, melyek közvetlenül hatással vannak a mindennapi életünkre.
  • Mit jelent a Kognitív Security? Miben és pontosan hogyan nyújt segítséget az IT-biztonsági szakemberek számára a kognitív technológia? És egyáltalán miért nem mesterséges intelligencia a neve, mi a különbség az AI és a kognitív képességek között? Ezekre a kérdésekre a választ Csendes Balázs, az IBM Security Intelligence vezetőjének előadásán találjuk meg.
  • A Nemzeti Kibervédelmi Intézet munkatársa, Solt Illés a 2016-os népszavazás példáján érzékelteti, hogyan lehet felkészülni és reagálni a választásokat fenyegető hackerek ellen.
  • A Simonyi Károly Szakkollégium képviseletében Menyhárt-Radó Dávid, Gujgiczer Anna és Elekes Márton Farkas Tudományos Diákköri Konferencia (TDK) dolgozatai is gazdagítják a témák felhozatalát. Szó lesz önállóan térképet készítő és közlekedő robotról, illetve szoftverfejlesztést támogató algoritmusokról is.

A fentieken kívül olyan cégek képviselői is tartanak előadást, mint a Sicontact, a Siemens, a National Instruments és a Bosch. Az előadók teljes listája és prezentációik kivonata megtalálható a konferencia.simonyi.bme.hu weboldalon.

Az esemény látogatása ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött, ami a fent említett oldalon lehetséges.

A XIV. Simonyi Konferencia időpontja: 2017. április 13. (csütörtök) 13:00 óra, helyszíne: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Informatikai épület,1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 2.

A rendezvényről a szakkollégium tévéstúdiója, a Budavári Schönherz Stúdió élő közvetítést biztosít a konferencia honlapján.

A regisztrált résztvevők között a Qualysoft és a Simonyi Károly Szakkollégium felajánlásából egy iPad és egy 29 colos LG Widescreen monitor kerül majd kisorsolásra.

Azóta történt

Előzmények