Videotechnológiát fejlesztő céget vásárolt a Skype

A Skype vezetője, Tony Bates a Las Vegas-i szórakoztatóelektronikai kiállításon, a CES-en jelentette be, hogy a cég lezárta azokat a felvásárlási tárgyalásokat, melyeket a Qikkel, egy kaliforniai székhelyű induló vállalkozással folytattak. A Qik szakterülete az okostelefonokra fejlesztett valós idejű videokapcsolatok technológiája. Bates a pénzügyi részletekről nem kívánt tájékoztatást adni, de a híradások 100 millió dolláros árról számolnak be. A felvásárlás indokaként azt említette meg, hogy főként az okostelefonok és a táblagépek tulajdonosainál, de az asztali PC-k felhasználói körében is egyre nő az érdeklődés a videotelefonálás iránt, ezért a Skype-nak mindenképp ebbe az irányba kell elmozdulnia: „Mobileszköz és videó, ez lesz hamarosan a kommunikáció meghatározó formája” – nyilatkozta Bates, aki szerint épp most éljük meg a fordulópontot, a videó áttörésére lehet számítani.

A tőzsdére készülő Skype tavaly a nemzetközi hívások piacán 24,7 százalékkal rendelkezett, és ezek közül 40 százaléknyi volt a videohívások aránya. A 2008-ban indult Qikben nagy fantáziát látnak, e cégnél nemcsak a készülékek közötti képi összeköttetésre fejlesztettek szoftvert, hanem facebookos, twitteres és youtube-os alkalmazásokat is. A kétéves vállalkozás egyébként kifejezetten sikeresnek mondható, mivel a 2010 elején  egy, a T-Mobile-lal kötött szerződés következtében 600 ezerről 5 millióra növelték felhasználóik számát.

A Skype – tavaly bejelentett és idén megerősített tervei szerint – offenzívába kezdett, eszköztől és platformoktól függetlenül a kommunikációs piac meghatározó, lehetőleg első számú szereplőjévé kívánnak válni rövid időn belül.

  • Kapcsolódó cégek:
  • eBay

Azóta történt

Előzmények