SMS-sel a rend őrei mellett

Az Amerikai Egyesült Államok néhány városában már az 1970-es években elindították azt a rendőrségi akciót, melyben a lakosok névtelenül jelenthettek be telefonon olyan bűncselekményeket, amelyeknek szemtanúi voltak. Napjainkban egyre több tengerentúli településen vezeti be a helyi rendőrség azt a főként fiatalokat megcélzó új rendszert, amelynek segítségével az állampolgárok SMS-ben, illetve az interneten is beszámolhatnak arról, ha törvényszegésnek voltak szem és/vagy fültanúi.

Magyarországon 2001. január 15-e óta működik a Telefontanú Program, melynek keretében egy ingyenes telefonszámon fogadja az Országos Rendőr-főkapitányság a bejelentéseket. A rendőrség elmondása szerint a program azoknak a lakosoknak szól, akik információval rendelkeznek bűncselekményekről, bűnelkövetőkről, de eddig különböző indokok miatt nem kívántak a rendőrséghez fordulni.

A bostoni rendőrségen már körülbelül egy éve bevezették azt az internetalapú eljárást, amely lehetővé teszi, hogy a kilétét elrejteni kívánó tanú valóban névtelen maradhasson. A kérdéses időszakban 678 rövid szöveges üzenet érkezett a rendőrséghez, ami összemérhető az ugyanezen időszak alatt fogadott 727 telefonhívással. Az év kezdete óta Tampa, San Francisco, Seattle, Denver, Indianapolis, New Orleans, Cincinnati és Detroit városában is meghonosították a sok más helyen már hatékonyan működő rendszert, és a települések nagy részén már az interneten is bejelenthetőek a megfigyelt bűncselekmények.

Brian Bernardi, a louisville-i rendőr-főkapitányság egyik törzsőrmestere elmondta: reméli, hogy a fiatalok élnek majd az új lehetőséggel, és ha azt hallják, hogy egyik társuk fegyvert visz az iskolába, akkor a tragédia elkerülésének érdekében időben tájékoztatják majd erről a rend őreit.

Azóta történt

Előzmények