Warezszervereket foglalt le a NAV

Száznegyven terabájtnyi tárhellyel rendelkező, filmek, szoftverek és zenék letöltését biztosító szerverparkot foglalt le a NAV – adta hírül az origo.hu.

Az adóhatóság szerint több ezer rendszeres felhasználója volt annak a kalózoldalnak, amelyet a ország egyik legnagyobb szervertermében foglaltak le a nyomozók. A huszonkét szerver által kiszolgált oldal összes tárkapacitása 140 terabájt volt, ami körülbelül harmincezer DVD kapacitásának felel meg.

A hatóság körülbelül húszmillió forintra becsüli a nyomozói által lefoglalt gépek értékét. A számítógépek mellett négymillió forintot is zároltak, amely az üzemeltető rendszerében ragadt a rajtütés pillanatában. A NAV szerint a kalózszerverek működtetői több millió forintot kerestek havonta. A jogsértő anyagokhoz való hozzáférés jogát SMS-ben lehetett megvásárolni.

Az üzemeltetők mintegy negyvenezer filmet, zeneszámot, szoftvert, játékot és elektronikus könyvet kínáltak a gépeken. A kalózszolgáltatásra négy weboldalról lehetett regisztrálni, amelyek az utp.dtsh.hu, dry.dtsh.hu, pem.dtsh.hu és palace.megafreeupload.com címeken voltak megtalálhatók.

A szerzői jogokat sértő bűncselekményért, a további fejleményektől függően, kettőtől nyolc évig terjedő börtönbüntetésre számíthatnak az elkövetők, ám „a NAV még nem rendelkezik gyanúsítottal” – írja az origo.hu.

Előzmények