Lezárult az ARM felvásárlása

A hírek szerint a SoftBanknak nagy tervei vannak az IoT-piacon, ebben lesz komoly szerepe az ARM-nek.

Július közepén számolhattunk be arról a nem kis meglepetést okozó hírről, hogy a japán SoftBank megállapodott az ARM Holdings felvásárlásáról. De nem is ez okozott megrökönyödést, hanem az, hogy az üzlet értéke 24,3 milliárd angol font, vagyis 9,19 billió forint. A részvényenkénti 17 font, amit a japánok fizetnek a papírokért, 43 százalékkal volt magasabb a bejelentéskor érvényes tőzsdei záróértéknél. A bejelentés szerint a rekord keretösszegű üzlet pénzügyi hátterét a japán Mizuho Bank hosszú lejáratú hitelével valósítják meg a felek.

Az akvizíció befejezését a SoftBank tegnap jelentette be, az ARM-et mint önálló vállalatot ma kivezetik a tőzsdéről.

Az 1981-ben alapított, tokiói technológiai nagyvállalat, a SoftBank Group Corp. az elmúlt években komoly terjeszkedésbe fogott, többek között 20 milliárd dollárért megszerezték az amerikai telekom nagyvállalat, a Sprint részvényeinek többségét, vagy éppen 15 milliárd dolláros befektetéssel szálltak be a Vodafone japán leányvállalatába.

A korábbi hírek szerint a megállapodásban rögzített biztosítékok értelmében a SoftBank öt éven belül megduplázza az Egyesült Királyságban jelenleg dolgozó 3000 fős alkalmazotti létszámot, illetve világszerte növeli a foglalkoztatottak számát. Ezen kívül a távol-keleti telekommunikációs óriás nem változtatja meg az ARM üzleti modelljét, brandjét és a vállalati kultúrába sem nyúl bele – mondta Simon Segars, az ARM vezérigazgatója a bejelentés alkalmából készített videón. A tervek szerint az ARM Holdings központja továbbra is Cambridge marad.

Azóta történt

Előzmények