Sokat bukott a Vistán az Electro World tulajdonosa

Az idei első félévben 20 millió angol fontot veszített a Windows Vista miatt a hazánkban az Electro World, Nagy-Britanniában pedig a Currys és a PC World áruházakat üzemeltető DSG International. A kiskereskedelmi lánc mai profitfigyelmeztetése szerint a Microsoft új operációs rendszerét használó számítógépek és a dobozos szoftver forgalma egyaránt csalódást okozott.

A veszteség javarészt abból fakad, hogy a vállalat erősen túlbecsülte a Vista keresletélénkítő hatását, és azt remélve, hogy a vásárlók tömegesen cserélik majd újabbra gépeiket a termék megjelenésének hatására, jelentős notebookkészleteket halmozott fel. A vásárlási láz azonban elmaradt, ezért a DSG csak nagy árkedvezmények és az ezzel járó veszteség árán tudott megszabadulni a készletektől. Kevin O'Byrne pénzügyi igazgató bevallotta: a várakozásoknál jóval kevesebben cserélték le meglévő számítógépeiket. A gyenge keresletért a Microsoft is felelős – állította –, mert hiányzott a promóciós támogatás a szoftvervállalat részéről. A hardverek és szoftverek kompatibilitása miatt panaszkodó vásárlók pedig elárasztották kérdéseikkel az ügyfélszolgálatot – tette hozzá.

A vártnál rosszabbul alakuló forgalom miatt a DSG számítógépes üzletága nem tudta hozni a cégcsoport egészének teljesítményét: éves összehasonlításban 5 százalék helyett csupán 1 százalékkal volt képes növelni eladásait. O'Byrne reményét fejezte ki, hogy a második félévben – amely magába foglalja a karácsonyi szezont is – az elbukott nyereség egy részét vissza tudják hozni. A Citigroup azt jósolja, hogy az éves profit 11 millió fonttal – 325 millió fontra – csökken csupán.

Nem ez az első eset, hogy az iparág szereplői nyíltan támadják a Microsoftot a Vista miatt. Júliusban Gianfranco Lanci, az Acer elnöke kritizálta az új operációs rendszert azért, mert az vajmi kevéssel járult hozzá a számítógép-értékesítés fellendítéséhez. „Az egész iparág csalódott a Windows Vistában” – mondta. A vártnál langyosabb fogadtatásnak tudható be, hogy a nagy PC-gyártók mindegyike ismét felvette a kínálatába a korábbi Windowst, az XP-t is, amelynek életciklusát ezért a szoftvervállalat nemrég öt hónappal meghosszabbította.

Azóta történt

Előzmények