Növelni kell az informatikai képzéseken diplomát szerző fiatalok számát

Bár jócskán vannak képzési programok, nagyon sokan lemorzsolódnak.

Solymár Károly, az Innovációs és Technológiai Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán elmondta: azért kell bővíteni a képzést, mert mintegy huszonötezer informatikus hiányzik a piacról.

A helyettes államtitkár azt mondta, hogy az idei tanévben tizennyolc egyetemen elindított Programozd a Jövőd! program célja, hogy informatikai szakemberek által tartott előadásokon használható és versenyképes tudást kapjanak a hallgatók, és ezzel nagyobb megtartó ereje legyen az egyetemeknek.

Az komoly gond, hogy az informatikai képzésekre jelentkezők fele lemorzsolódik, egy részük a „buktató tárgyak”, például a matematika miatt, másokat pedig a munkaerőhiány miatt a cégek szívnak el jó fizetést ígérve – jelezte Solymár Károly.

Szerinte az elszívás ellen vállalatok és egyetemek közötti együttműködésekkel lehet védekezni, amelyek keretén belül a vállalatok például gyakornoki programot kínálnak a hallgatóknak. A vállalatok viszont csak akkor vehetnek fel a programba diákokat, ha betartják a feltételeket, és arra biztatják a diákokat, hogy maradjanak a képzésben – tette hozzá.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta, a magyar gazdaság jól teljesít, és alacsony a munkanélküliség is, a növekedési ütem fenntartásához azonban digitális gazdaságra van szükség.

Azóta történt

Előzmények