A Sony gyárakat állít le a földrengés miatt

Habár korábban épp az ellenkező értelmű intézkedések terveiről szóltak a híradások, a Sony ma bejelentette, hogy a japán földrengés okozta helyzet miatt március végéig több gyárában is leállítja a termelést. A felfüggesztés a Sidzuokában, az Aicsiben, a Gifuban és az Oitában működő üzemeket érinti. Ezek gyárak igen széles körű palettával rendelkeznek, mivel a Sony szinte minden termékéhez kapcsolódnak: távközlési berendezések, kamerák, fényképezőgépek, mobiltelefonok, LCD-tévék, mikrofonok és fejhallgatók készülnek e helyeken, részben vagy egészben.

Mivel a globális gazdaság rendszere miatt a legnagyobb aggodalmakat az szüli, hogy a külföldi leány- és vegyes vállalatok működése a jórészt „just in time”-rendszer esetleges akadozása miatt veszélybe kerülhet, a vállalat vezetése azt is közölte, hogy az átmeneti intézkedéseket igyekeznek úgy megoldani, hogy minimális fennakadás legyen csak. Ennek jele, hogy például a földrengés sújtotta Tocsigi megyében található akkumulátorgyárban, ahol március 15-én álltak le, ma újraindítják a termelést, akárcsak egy másik gyárukban, Szaitamában, vagy a Blu-ray készülékeket előállító csibai üzemben – ez utóbbi esetében készen állnak a munkára, csak az kérdés, hogy a biztonságos energiaellátás megoldható lesz-e a mai napon, ugyanis maga a gyár nem sérült meg, de az áramkimaradások miatt itt is le kellett állítani a termelést.

Sokkal súlyosabb a helyzet a Mijagiban lévő gyárakban, illetve a mára hírhedtté vált Fukusimában található üzemekben, ahol igen komoly károkat szenvedtek, itt még folynak a helyreállítási munkálatok.

A Sony közölte, hogy a többi üzemében „normál” munka folyik, de azt is elmondják, hogy az esetleges anyaghiány, a szállítási és energiaellátási problémák miatt még számítani lehet időleges üzemszünetekre.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt