Sony: jövőre bevetésre kész a Cell

Ütemterv szerint halad a Cell mikroprocesszor fejlesztése – adta hírül tegnap a Sony. A japán vállalat a nagy teljesítményű chip tervezésébe bevont partnereivel – az IBM-mel és a Toshibával – közösen tartott tájékoztatóján elmondta, hogy a lapka már jövőre forgalomba kerül.

Ugyan a közel négy éve fejlesztett Cell felépítéséről részleteket csak a jövő februárban megrendezésre kerülő International Solid-State Circuits Conference rendezvényen hoznak nyilvánosságra, a féltve őrzött terveknek egyre több eleme válik ismertté. A 64 bites IBM Power architektúrára épülő processzor az EE Times című szaklap – szabadalmi kérelmekre és előadások rezüméire építő – beszámolója szerint négy azonos ún. feldolgozó elemet, azaz processzormagot egyesít. A RISC mag mellett ezek mindegyikében található több – legfeljebb nyolc – multimédiás SIMD egység, valamint egy komplex DMA-vezérlő, a chipeket pedig egy, a Rambus által fejlesztett gyors busz kapcsolja össze.

A Sony állítja: a Cell akár tízszer jobb teljesítményt nyújt majd, mint korunk legerősebb mikroprocesszorai. Hogy a vállalat túloz-e, hamarosan kiderül, az IBM ugyanis már a jövő év első felében megkezdi a chip pilotgyártását. Az első lapkák 90 nanométeres csíkszélességgel készülnek, és az IBM és a Sony által közösen fejlesztett grafikus munkaállomásokban lesznek elsőként megvásárolhatók – még 2005-ben.

A Cell lesz a lelke a PlayStation játékkonzol következő generációjának is: a gép prototípusait a jövő májusban megrendezésre kerülő E3 szakkiállításon állítják ki először. A lapkát a fejlesztők szándékai szerint számos egyéb eszközben – így set-top boxokban és televíziókban – is felhasználják majd.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények