Vesztésre állnak a linuxosok a Sonyval szemben

Igen nagy visszhangot váltott ki az év elején a Sony azon lépése, hogy a PlayStation 3 konzolon április elsején egy firmware-frissítéssel megszüntették az „Other OS” funkciót, így azt a lehetőséget is, hogy az eszközt a felhasználók számítógépként linuxos bootolással használják. Habár a frissítés nem volt kötelező, a későbbi online szolgáltatások igénybe vételéhez szükségesnek számít, ezért nem sok választásuk volt a „renitens” tulajdonosoknak.

A Sony lépését óriási felháborodás fogadta, ám szinte egyáltalán nem volt kézzelfogható eredménye a lázadásnak, „mindössze” annyi, hogy a világ minden táján perek indultak a gyártó ellen, a legtöbb esetben úgynevezett csoportos perek.

Ezek az eljárások jelenleg is folynak, és tegnap az első eredményről is beszámolhattak a lapok. Az első döntést egy ausztrál bíróság hozta egy nem csoportos, hanem egyetlen felhasználó által indított perben, és az ausztrál versenyhivatal véleményére alapozva úgy ítélték meg az esetet, hogy a Sony nem követt el jogtalanságot. (Ugyanakkor az alperes jóhiszeműségét feltételezve nem kötelezték az illetőt a perköltség megfizetésére.)

A történetnek persze még közel sincs vége. Más országok más bíróságai a kifejezetten a gazdaság tisztán tartására kitalált csoportos per (class action) keretében másképp is ítélhetnek. Azt is érdemes megjegyezni – ahogy a HWSW tudósítása annak idején beszámolt róla –, hogy bár április óta hazánkban is létezhetne a csoportos per intézménye, de  ezt az államfő akkor visszaküldte a parlamentnek, ám a felhasználók elvileg egyénileg még élhetnek panasszal, a megkérdezett jogász szerint igen jó eséllyel.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Előzmények