Elkerülné a műholdak összeütközését a NASA és a SpaceX

A NASA és a SpaceX megosztják egymással a rendelkezésre álló adataikat, hogy elkerüljék a műholdak összeütközését.

A SpaceX mostanra több mint 1000 Starlink-műholdat küldött fel Föld körüli pályára, ez viszont csak a kezdet.

A teljes Starlink-hálózathoz eredetileg csak 12 ezer műholdra kértek az FCC-től engedélyt, de a gyakorlatban 42 ezer műholdból álló Starlink-hálózatot akar üzemeltetni a SpaceX. Ezek a műholdak pedig más műholdakkal, járművekkel összeütközhetnek, olyan sok lesz belőlük.

A rengeteg SpaceX-műhold miatt a NASA és a SpaceX is úgy látják, hogy fokozódik az ütközések valószínűsége. Ezek elkerülése érdekében aláírtak egy közös megállapodást, amelynek keretében igyekeznek ezt megakadályozni.

A NASA több szervezettel is együtt dolgozik hasonló célból annak érdekében, hogy elkerüljék az űrobjektumok ütközését. A SpaceX esetében viszont aktív együttműködésre lesz szükség ennek érdekében.

A NASA belement, hogy a küldetéseiről előre információkat ad ki a SpaceX-nek, a lehetséges ütközésekkor pedig nem mozdítja el a saját eszközeit – bíznak a SpaceX-ben, hogy ők viszik odébb a Starlink-műholdakat. A SpaceX a NASA által biztosított adatokat automatikus kikerülőmanőverekhez is használja majd, így meg szeretnék előzni az elkerülőmanőverek szükségességét. A SpaceX köteles továbbá a Nemzetközi Űrállomástól 5-5 kilométeres távolságot tartani a keringési pálya legmagasabb és legalacsonyabb pontjához viszonyítva.

Azóta történt

Előzmények