Egy nagy légitársaság már teszteli a SpaceX Starlink műholdas internetét

Arról még nincs hír, hogy mikortól és mely cégeknél biztosítana repülés közben internetet a Starlink.

Ed Bastian, az amerikai Delta légitársaság vezérigazgatója szerint ők már tesztelték a SpaceX Starlink műholdas technológiáját. A The Wall Street Journal jelentése szerint csak próbajellegű tesztekről volt szó, további konkrétumok nincsenek.

Mindez ugyanakkor arra utal, hogy legalább egy nagyobb amerikai légitársaságot már érdekel a SpaceX műholdas internete. Tavaly júliusban a SpaceX arról beszélt, hogy több légitársasággal is egyeztet, a közeljövőben pedig repülőkön biztosítanának internetet. Repülők mellett egyébként hajókat és teherautókat is kiszolgálnának, a normál autókra állítólag még túl nagy a szükséges eszköz. Amennyiben a hatóságok engedélyezik a teszteken túli szolgáltatást, a SpaceX-nek akkor is szüksége van az FAA jóváhagyására is.

A repülés közbeni Starlink-Wi-Fi-t ugyan tesztelik, de továbbra sincs konkrétum arról, hogy mikortól és mely légitársaságoknál válhat elérhetővé. Azt tervezik, hogy minden egyes repülőgép összes utasa (járatonként akár több mint 200 is lehet) egyszerre tud majd streamelni, mindez hatalmas sávszélességet feltételez.

Azóta történt

Előzmények