A Chrome álarcában tesztelhető a Microsoft új böngészőmotorja

A pár napja kiadott Windows 10 technikai előzetese, tesztváltozata, a build 9926 több meglepetést is hozott magával, ezek egyike, hogy engedélyezhető benne a Trident motor új változatának használata (EdgeHTML ), melyet majd az új böngésző, a Spartan használni fog. Az IE csapat vezető fejlesztője a Twitteren is közölte, hogy az about:flags címsorba való begépelése után az Experimental Features panelen engedélyezni kell a Enable Experimental Web Platform Features funkciót.

A Trident motor engedélyezése a Windows 10 IE-ben

A folyamatnak azonban van egy igen érdekes eleme, mégpedig az, hogy az új motorral hajtott Internet Explorer maszkot használ, mégpedig a Google Chrome böngészőjének álcázza magát. De valójában az indoklás igazán figyelemre méltó: a böngésző azért teszi mindezt, írja a fejlesztőmérnök, mert jelenleg sok olyan weboldal létezik, mely a nem megfelelő kódolás miatt az IE-ben nem jelenik meg helyesen, és olyanok is akadnak, melyek az IE-ben helytelenül, míg a Chrome-ban és a Firefoxban helyesen jelennek meg (ezenkívül egy görgetési probléma is előjöhet bizonyos oldalaknál). Így, ha valós képet akarnak kapni a Trident (voltaképpen: a Spartan) jelenlegi változatának működéséről, a böngésző nem jelentkezhet be IE-ként.

A Neowin letesztelte az új motort használó IE-t a Google Octane benchmark segítségével, és kiderült, hogy a Trident felülmúlta a Chrome-ot is. Hasonló mértékű javulás tapasztalható a korábbi motorhoz képest a HTML5-ös funkciók terén is. Ezeket az eredményeket mások is megerősítették, itt láthatóak az AnandTech méréseinek eredményei:

A Trident böngészőmotor teszteredményei

Azóta történt

Előzmények