Specializált gyártástechnológiákba vásárolja be magát az Intel

A vállalat 5,4 milliárd dollárért vásárolja meg a Tower Semiconductort.

Az Intel már egy ideje erőteljesen tolja az elmúlt év márciusában részletezett IDM 2.0-t, ami az eredeti Integrated Device Manufacturing modell kiterjesztésének tekinthető. Ennek kertében a vállalat bérgyártóvá válna, vagyis nemcsak magának gyártaná le a szükséges lapkákat, hanem külső megrendelőknek is. A cég ugyanakkor leginkább modern gyártósorokkal rendelkezik, ami a piac egy részét lefedi, de vannak olyan igények, amelyeket nem tudnának kielégíteni.

A fentiek tudatában értelmezhető leginkább, hogy a vállalat miért vásárolja fel az izraeli Tower Semiconductort, amely gyártó leginkább specializált gyártási eljárásokban utazik. Ezek fejlett analóg technológiák kifejezetten rádiófrekvenciás, illetve nagy teljesítményű analóg áramkörökhöz szabva, de CMOS képérzékelőket, egyéb szenzor-, illetve energiamenedzsmentre tervezett áramköröket is képes gyártani a cég.

Mindezt a Tower Semiconductor négy gyárban teszi, amelyek 150 és 200 mm átmérőjű wafereket munkálnak, és további három gyárat birtokol a Tower Semiconductor többségi tulajdonosának számító TPSCo, amelyeken belül 200 és 300 mm-es waferekkel dolgoznak. A legmodernebb üzemben akár 45 nm-es node is elérhető.

Az Intel a felvásárlással a GlobalFoundries specializált gyártástechnológiái után eredhet, amelyhez hasonlókat maguktól nem kínálnak. Persze a Tower Semiconductor nem akkora szereplő, mint az arab tulajdonban lévő bérgyártó, és a kínált gyártástechnológiáik sem annyira modernek, viszont hosszabb távon ezen bőven tud javítani a Santa Clara-i óriáscég, ráadásul azon a piacon, amelyet az akvizícióval célozni akarnak, nem mindig a drága modern eljárás a nyerő, mert nagyon kritikus a készülő lapkák olcsó előállítása.

Az érintett felek szerint a felvásárlás egy éven belül mehet végbe, addig a Tower Semiconductor az Inteltől függetlenül fog működni, de az üzlet lezárásával teljesen beolvad az Intel bérgyártó üzletágába.