Alkalmazásletöltési csúcs dőlt meg az ünnepek alatt

Az amerikai Flurry jóvoltából tudjuk, hogy az idén menő karácsonyi ajándéknak számítottak az okostelefonok és táblagépek, így lehetséges, hogy december 25-én négyszer annyi készüléket aktiváltak világszerte, mint egy átlagos napon. Ezzel együtt az alkalmazások letöltése is a sokszorosára emelkedett, derült ki a cég friss statisztikájából, mely 140 000 androidos és iOS-re írt alkalmazás letöltési adatai alapján lett összeállítva.

Karácsony első napján a 6,8 milliós eszközaktiváláshoz 242 millió alkalmazásletöltés párosult, ami elképesztő szám. Ennél is érdekesebb azonban a december 25. és december 31. közötti hét, melyen a cég adatai alapján nagyjából 20 millió készüléket aktiváltak és 1,2 milliárd alkalmazást töltöttek le, ami 60 százalékkal nagyobb érték, mint a december elején mért 0,75 milliárdos letöltési átlag. Mindez jól mutatja, hogy az alkalmazásfejlesztők számára a karácsony és a szilveszter közötti időszak fontosabb, mint a karácsony előtti felhajtás: ha a két ünnep között egy alkalmazás kiemelt helyen tud megjelenni az online boltokban, akkor rendkívüli letöltési mutatóra számíthat.

Az ünnepek közötti letöltések 42,3 százalékát az Egyesült Államok adta, itt 509 millió appot húztak le a hordozható készülékekre. Ennél jóval szerényebb, de mindenképp érdekes Kína 99 milliós érdéke, a dobogóhoz pedig az Egyesült Királyság 81 milliója is elég volt. Az élbolyt nagyjából 40 milliós értékekkel követi Kanada, Németország és Franciaország.

A toplistán egyébként öt olyan ország található, ahol több alkalmazást töltöttek le, mint ahányan laknak:

  • Egyesült Államok: 509 millió letöltés / 313 millió lakos
  • Egyesült Királyság: 81 millió letöltés / 62 millió lakos
  • Kanada: 41 millió letöltés / 34 millió lakos
  • Ausztrália: 28 millió letöltés / 23 millió lakos
  • Svédország: 10 millió letöltés / 9,4 millió lakos

Előzmények