Steve Jobs az év embere

Steve Jobs (Fotó: Matthew Yohe)
Steve Jobs (Fotó: Matthew Yohe, CC)

Az amerikai Time a Facebookot kitaláló Mark Zuckerberget választotta az év emberének az idén, az óceán innenső oldalán kiadott Financial Times szerint viszont az Apple-vezér Steve Jobsnak jár ez a cím. A brit gazdasági lap az ikonikus cégvezető január végi feltámadását „a modern gazdaságtörténet legjelentősebb visszatéréseként” értékelte. A súlyos betegsége miatt közel egy évig a nyilvánosság előtt nem mutatkozó Jobs ekkor leplezte le, immár személyesen, az iPad tabletet.

A Financial Times szerint a kényszerpihenőről visszatérő Jobs nemcsak saját betegségét győzte le, de az általa alapított vállalatot is meg tudta gyógyítani, ennek a folyamatnak a betetőzése volt a később rendkívüli sikernek bizonyuló táblagép bemutatója. Mert az Apple-ben a kilencvenes évek második felében kevesen láttak fantáziát, a cégnek nem sok jövőt jósoltak. Közismert anekdota, hogy az 1997-ben az akkor komoly pénzügyi problémákkal küzdő Mac-gyártó irányítását újból átvevő Jobsnak Michael Dell azt üzente: a legjobbat akkor teszi a céggel, ha lehúzza a rolót, és kifizeti a részvényeseket. Ma az Apple piaci értéke közel 300 milliárd dollár, több mint tízszerese a Dellének.

A lap méltatásában szót ejt Steve Jobs „valóságtorzító” képességéről: arról a rendkívüli szónoki meggyőző erőről, amellyel a készülékekben felvonultatott – nem feltétlenül forradalmi – technikai megoldásokat zseniális újításként képes bemutatni, és amellyel tömegeket tud vágyat ébreszteni a termékei iránt. „Ha egy mosogatógépet mutatnának be, az emberek azt is megvennék” – idéz a cikk egy szilícium-völgybeli befektetőt.

A Financial Times felidézi, hogy Jobs fiatalon nem fejezte be az egyetemi tanulmányait, és úgy kezdett számítógépek építésébe Steve Wozniakkal, hogy semmiféle műszaki képzettséggel nem rendelkezett. Fontos állomás volt a cégvezető életében indiai útja, ahol megismerkedett a buddhizmussal, mely nagy hatással volt a világképére. A cikk szól Jobs szigorú, a legapróbb részletekre is gondot fordító precizitásáról, és arról, hogy állandóan a tökéletességre törekszik.

„A nagy vetélytárs, Bill Gates alighanem vagyonosabb, és – karrierje csúcsán – egyértelműen nagyobb hatalma is volt, köszönhetően a PC-s szoftverek világpiacán elért monopóliumának. De a Microsoft társalapítója már hátralépett a rivaldafényből, hogy az életét és a vagyonát jótékony célokra áldozza. Így ma Jobsé a főszerep” – írják.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények