Jó ebédhez szól a streamelt nóta

Akciók és exkluzív szerződések, különleges ajánlók és ingyenes próbaidőszak. Dübörög a zenei streamipar.

A kétezres évek elején a tartalomtulajdonosok még mély meggyőződéssel hangoztatták, hogy a fogyasztói szokásokat vizsgáló, önbevalláson alapuló kutatások tévednek: nem fognak azért több legális filmet, zenét és programot vásárolni az emberek, mert elérhető áron és jó minőségben, egyszerűen meg tudják szerezni ezeket.

A tételmondat így hangzott: „ameddig ingyen is meg tudják szerezni, teljesen mindegy, hogy mi száz, ötven, vagy akár csak egy forintot kérünk”. A digitális disztribúció, az online videotékák, a zenei streamszolgáltatók, illetve összességében az átalánydíjas megoldások rácáfolni látszanak minderre. Miközben csökken az illegális szoftverek aránya, egyre többen használnak fizetős szolgáltatásokat az interneten.


Katt a képre a galériához! [+]

A kínálati oldalon szerencsére nagy a választék és mindenki megtalálja a számára kedves, vagy feltétlenül szükséges paraméterekkel rendelkező megoldásokat, mint a zenei szolgáltatások között a magas minőségű, az exkluzív tartalmakat kínáló, a könnyen személyre szabható, vagy a felhasználó hangulatához alkalmazkodó. Mivel erős a mezőny, a szereplők rá vannak kényszerítve a fejlesztésre, és az árakat is alacsonyan kell tartaniuk. Magyarországon jellemzően 1500 forintba kerül egy havi előfizetés a korlátlan zenei élményre, de mindig találni valamilyen akciót.

A Spotify (ami bár sokat erősödött még mindig veszteséges) például most három hónapos prémium előfizetést ad 0,99 euróért, az Apple Music első három hónapja ingyenes, a Google és a Deezer az első hónapot adja ingyen. A Tidal a Hi-Fi hangzás mellé videoklipeket, saját készítésű sorozatokat, tehát videós tartalamkat is kínál.


Katt a képre a galériához! [+]

A fejlesztések sem álltak le, a Google például most minden felhajtás nélkül új, napszakhoz és tevékenységhez köthető ajánlórendszert vezetett be az eddigieken felül. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a délelőtti, délutáni, esti és éjszakai időszakban különböző tematikájú és stílusú kollekciókat javasol, ezek között a fókuszálást segítő, motivációs, nyugtató, energetizáló, stb. válogatások találhatóak meg.

Azóta történt

Előzmények