Súlyos csapás az online szerencsejátékra

Óriási csapást mért az internetes szerencsejáték-vállalatokra az amerikai kongresszus, amikor a hétvégén elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely megtiltja a bankoknak és hitelkártya-társaságoknak az online játékra specializálódott oldalaknak címzett pénzátutalások folyósítását – írja a Reuters. A döntés hatására a PartyPoker.com oldalt üzemeltető brit PartyGaming, a Sportinbet és a 888 Plc is bejelentette: nagy valószínűséggel elhagyják az árbevételük oroszlánrészét megtermelő egyesült államokbeli piacot. „Ez a fejlemény hatalmas csapás a társaságunk, a részvényeseink, a játékosaink és az ipar számára” – érzékeltette a helyzet súlyosságát a PartyGaming vezére, Mitch Garber.

A szenátusi jóváhagyás váratlan volt. A törvény kihirdetését egyedül George W. Bush akadályozhatja meg, de a szakértők többsége szerint a javaslat bizonyosan megkapja az elnöki szignót, amely gyakorlatilag kegyelemdöfés lesz az internetes szerencsejáték-vállalkozások számára. „Úgy gondoljuk, hogy ennek [a döntésnek] komoly hatása lesz az online játék, de különösen a póker hosszú távú kilátásaira. Ez a pókeroldalak gyors hanyatlását hozza magával” – kommentálta a törvény jóváhagyását Julian Easthorpe, a UBS elemzője a hírügynökségnek.

A PartyGaming az árbevétele 78, a Sportinbet pedig 62 százalékát „keresi meg” az amerikai piacon. A hír hatására az előbbi részvényeinek árfolyama 58, az utóbbié 59, míg a 888 Plc-é 35 és az osztrák bwin.com-é – korábban betandwin – 19 százalékot zuhant délelőtt.

Előzmények