Tömeges tiltakozás zajlik Svédországban a lehallgatási törvény miatt

Nemrég számoltunk be arról, hogy a svéd törvényhozás, kis többséggel ugyan, de elfogadta azt a törvényt, amely 2009. január elsejétől egy elhárítási szervezet (Försvarets Radioanstalt – FRA) számára lehetővé tenné, hogy minden olyan e-mailt, faxot és telefonhívást ellenőrizhessenek (lehallgathassanak), mely az országhatárokon kívülre, illetve onnan Svédországba irányul.

Ahogy az várható volt, a törvény komoly felzúdulást keltett, s nemcsak a hivatalos politika, az ellenzéki szociáldemokraták kampányolnak továbbra is ellene, hanem civil szervezetek és magánemberek sora tiltakozik. A törvényt egyébként is csak komoly nehézségek árán sikerült elfogadtatni; első nekifutásra a kormánytöbbség kudarcot vallott, s csak akkor sikerült néhány ellenkező képviselőt megnyerni, amikor szigorúbbra fogalmazták a személyiségi jogok védelmét garantálni kívánó szabályokat, illetve felállítottak egy személyiségi jogi biztosi hivatalt a végrehajtás ellenőrzésére.

Az elfogadás óta eltelt napokban viszont egymást követik az akciók, a közvélemény-kutatások szerint csak a svédek egyharmada támogatja a törvényt, a polgárok fele viszont határozottan ellenzi. Ezt jelzi, hogy a döntés óta folyamatosan tiltakozó tüntetéseket tartanak a parlament épülete előtt, s nemrég a törvényt megszavazó képviselőket egy internetes lap felhívása nyomán e-mailekkel bombázták a tiltakozók, s a híradások szerint 500 ezer levelet kaptak a címzettek. A levél szövegében hivatkoznak arra, hogy ha ez az üzenet az interneten keresztül elhagyja az ország területét – s ez fölöttébb valószínű –, akkor a küldő és a címzett is a lehallgatási törvény hatálya alá tartozik, s ez elfogadhatatlan.

Svedorszag
Tiltakozások szerte Svédországban

A napokban több svéd városban is tartottak tiltakozó gyűléseket, de az ügy elért Belgiumig is, ahol egy állami, a polgári személyiségi szabadságjogokat védő bizottság azt fontolgatja, hogy ha lehetőség van rá, akkor pert indít a svéd kormány ellen.

Többször megszólalt az ügyben – sőt titkosítással reagált a döntésre – a világszerte ismert Pirate Bay is, akik már jó ideje politikai ambíciókat dédelgetnek, s könnyen lehet, hogy ez az ügy meghozza számukra a várt sikert, s elérik azt szükséges voksszámot, mely alapján első kalózpártként bekerülhetnek majd az Európai Parlamentbe.

A hangos ellenkezés nyomán a kormányzó jobboldali koalíció is elbizonytalanodott, s többen felvetették a képviselők közül, hogy újra elő kellene venni az ügyet.

Azóta történt

Előzmények