Synergon: vége a Cisco-szerződésnek

A Synergon Informatika Rt. bejelentette, hogy a közötte és a Cisco System International BV. között fennálló, közvetlen beszerzést lehetővé tevő partneri szerződés 2005. július 27-vel megszűnik. A Synergon ügyfeleit továbbra is kiszolgálja Cisco megoldásokkal, és megtartja Cisco Gold Certified partneri státuszát.

A hír nem meglepetés, hiszen a szerződésbontás tényét már májusban bejelentették. Az ügy előzménye, hogy a magyar cég az amerikai társaság termékei mellett tavasz óta a kínai Huawei által szállított eszközöket is forgalmazza. A hírek szerint a gond az volt, hogy a távol-keleti társaság által szállított eszközök állítólag minőségben felveszik a versenyt a konkurens Cisco termékeivel, ám áruk jóval alacsonyabb azokénál. Ennek oka azonban az amerikai cég szerint elég prózai, a Huawei állításuk szerint egyszerűen ellopta a Cisco technológiáját, dollármilliárdokat spórolva ezzel a fejlesztésen. Az ügyben per is indult, amit később ejtettek, miután a Huawei elismerte a lopás tényét, és átírta a kifogásolt részeket.

A társaság egyben arról is beszámolt, hogy leányvállalata, a Fibex Kft. megállapodást írt alá a Magyar Telekom Rt.-vel Huawei ADSL eszközök szállításáról. Az egy évre szóló keretszerződés értéke hozzávetőlegesen 300 millió forint.

Az ügy kapcsán akkor Molnár Zsolt, a Synergon kommunikációs igazgatója úgy nyilatkoztt a Napi Gazdaságnak, hogy nem a Cisco-eszközök helyettesítésére, kiváltására vették fel kínálatunkba a Huawei-termékeket, hanem azokkal párhuzamosan, azok alternatívájaként szeretnék kínálni őket, ráadásul elsősorban Magyarországon kívül. A piac elég nagy ahhoz, hogy mindkét cég termékei elférjenek rajta; a Cisco-eszközöknek megvan a kialakult vevőköre, amin a Synergon sem változtatna, de a Huaweien keresztül új ügyfélkört szólíthatnánk meg – tette hozzá Molnár.

A nagy kérdés az, hogy a Ciscóval kötött megállapodás felmondása pontosan mit is takar, hiszen a partneri státusz azért megmarad. Ugyanis a Cisco hálózati kommunikációs eszközei szállításából és beszereléséből származik a Synergon Rt. árbevételének és fedezetének jelentős része, azt így még nem tudni, a gazdálkodást mennyiben befolyásolja majd mindez.

Azóta történt

Előzmények