Nagyvállalatok a szabadalmi trollok ellen

Az Egyesült Államok iparának egyik komoly problémája a szabályozás visszásságait kihasználó szabadalmi trollok tevékenysége, akik megszerzett védettségekre alapozva egyszerű pénzkeresetnek tekintik az ilyen típusú pereskedést.

Az ipari szereplők már évek óta kampányolnak a jelenlegi helyzet felszámolása érdekében, és  múlt hét végén egy tekintélyes alkalmi csoport újabb lépést tett: a Google, az EarthLink, a Red Hat, illetve a kanadai székhelyű BlackBerry egy beadvánnyal, ajánlattal fordult az USA kormányához, közvetlenül a piacfelügyelethez (Federal Trade Commission – FTC), hogy erőteljesen lépjenek fel a patenttrollok ellen.

A beadvány erős alapját adja egy korábbi kormányzati jelentés, melyben kimutatták, hogy a trollok (angol terminussal élve: patent assertion entities – PAEs, vagyis „szabadalmakat igazgató jogi személyek”) egyértelműen gazdasági károkat és piactorzulásokat okoznak.

Az IT-cégek beadványa szerint elképesztő mértékben megszaporodott a trollok által benyújtott keresetek száma: az elmúlt hat évben megnégyszereződött az ilyen perek száma, és ez az összes szabadalmi per kétharmadát teszi ki. A legnagyobb kárvallottjai ezeknek az eljárásoknak a kis- és közepes méretű vállalkozások: tavaly az Egyesült Államokban a szabadalmi trollok tevékenysége közvetlenül és közvetetten összesen 80 milliárd dollárjába került a cégeknek.

pae

De a fenti csak az egyik káros vonulata a szabadalmi visszaéléseknek. A beadvány kitér arra is, hogy az elmúlt években az egymással öldöklő versenyt vívó technológia vállalatok is élnek a lehetőségekkel. Ennek bevett formája, hogy kifejezetten azért adnak el jogokat és licenceket trolloknak, hogy azokat a versenytársak ellen használhassák fel – azért bújnak irodák mögé a vállalatok, mivel azokkal szemben nincs értelme az alperesnek viszonváddal élnie, ezt hívja a beadvány „a versenytársakkal szembeni aszimmetrikus hadviselésnek”.

A Google korábban már egy konkrét javaslatot is felvetett a perek visszaszorítása érdekében: ők többoldalú, jogdíjmentes szabadalomlicencelési rendszer felállítását támogatnák.

Azóta történt

Előzmények