Otthonra talált a szegedi számítástechnika-történeti gyűjtemény

A világ egyik legjobb számítástechnika-történeti kiállítása nyílik meg hamarosan Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agorában – jelentette be Alföldi István, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság ügyvezető igazgatója a múlt héten a Tisza-parti városban. Az MTI híradása emlékeztet: a megyeszékhely új kulturális és tudományos központját várhatóan a jövő év elejétől látogathatják az érdeklődők, és ebben kap helyet majd az Informatika Történeti Múzeum Alapítvány egyedülálló gyűjteménye is.

Ezzel a nemzetközi összehasonlításban is jelentősnek számító állomány egy kisebb része közel 40 évnyi hányattatás után először kerül méltó helyre. Ahogy arról 2009-ben megjelent cikkünkben írtunk: a több mint 200 tonnányi hardverből álló, évtizedeken át felhalmozott hardvergyűjtemény egy ideje a Szeged határában lévő volt szovjet laktanya egykori legénységi épületében talált otthonra, ott volt látogatható.

Érdekességek az infotörténet világából

Az új, 1,6 milliárd forintos uniós támogatással felépített kulturális és tudományos központban az állomány körülbelül 15-20 százalékát tudják kiállítani – mondta el az IT café megkeresésére most Muszka Dániel, a gyűjtemény alapítója. Mivel az új helyszínen jóval szűkösebb a tér, gondos válogatás során állították össze az átköltöztetendő gépek listáját. A nagyvasak közül teljes egészében egyedül az 1967-ben Jerevánban – a legapróbb alkatrészekig kézzel – gyártott, az örmény fővárost átszelő folyóról elnevezett Razdan-3 lesz megtekinthető az Agorában, ebből ilyen jó állapotban és hiánytalanul talán egyetlen másik példány sem maradt fenn a világon.

Muszka Dániel kalauzol (MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely)
Muszka Dániel kalauzol (MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely)

Számos magyar kuriózum is átkerül az új helyre: például az első hazai programvezérelt digitális számítógép, az MTA kibernetikai kutatócsoportja (KKCS) által 1959-ben megépített M-3 1,6 kszó kapacitású – és mai napig működő – dobmemóriája, a Jánosi Marcell által feltalált kazettás floppy, a KFKI TPA és a magyar fejlesztésű személyi számítógépek java, így többek között a HT-1080Z, a Videoton TVC és a Primo. Az informatikatörténeti ritkaságok mellett a kiállítás emléket állít a tudományág magyar származású kiválóságainak is, többek között Neumann Jánosnak és a szegedi Kalmár Lászlónak is


A kiállítás promóciós videója

Muszka Dániel hangsúlyozta: a gyűjtemény igazi magyar unikum, mely több évtizedes csavargás után végre méltó otthonra talált. Ma 36 ország különféle számítástechnikai termékeit őrzik, ami világszinten is egyedülálló – mondta el a matematikus, aki egykor a hazai számítástudomány úttörőjének, Kalmár Lászlónak tanítványa és kollégája volt a Szegedi Egyetemen.

Jut is, marad is

Azt, hogy a kollekció megmaradó, nagyobbik részét hol tárolják majd a jövőben, egyelőre nem tudni biztosan, de az egyetem szükség esetén kész raktárat biztosítani e célra. Muszka szerint a legkézenfekvőbb megoldás az lenne, ha a nem költöztetett állományt a jelenlegi helyén, a laktanyaépületben őrizhetnék tovább, de mivel ez a terület az európai szuperlézerközpont magyarországi létesítményének kijelölt helyszíne, lehet, hogy le fogják bontani.

Az Agorába szánt tárgyak költöztetése a tervek szerint október elején kezdődik meg, a kiállítás pedig várhatóan 2013 januárjától fogadja majd a látogatókat.

Azóta történt

Előzmények