Londonba megy a szegedi robotbogár

A szegedi informatikatörténeti múzeum állatrobotját, a katicát mutatja be a londoni Science Museum a csütörtöktől vasárnapig tartó Robotville nevű kiállításon – adta hírül az MTI a Londoni Magyar Kulturális Központ közleménye alapján. Magyarországot egy valódi tudománytörténeti ritkaság képviseli, hiszen a Muszka Dániel által Kalmár László támogatásával megépített gép 1957-ben készült. A kibernetikus állat feltételes reflexek modellezésére szolgált, képes megjegyezni és elfelejteni a stimulusokat, a szemébe és a pettyeibe épített érzékelőkön keresztül fényre, hangra, tapintásra reagál.

Az 54 éve készült műállat mai klónját a feltaláló, Muszka Dániel és segítőtársa, Gyuricza Csaba fogja a közönségnek bemutatni. A 81 éves matematikus jelenléte és demonstrációja a kiállításon igazi kuriózum lesz – jegyezte meg levelében a magyar intézet.

A katica modern replikája a szegedi gyűjteményben (Fotó: IT café)
A katica modern replikája a szegedi gyűjteményben (Fotó: IT café)

Amint Muszka Dániel évekkel ezelőtt lapunknak elmondta: az elektroncsöves robotbogár a maga korában nagy szenzáció volt, bemutatták a tévében, és az 1960-as Budapesti Ipari Vásáron Kádár János és az akkor hivatalos látogatáson a fővárosban tartózkodó Ahmed Sukarno indonéz elnök is megcsodálta. „Kádár felesége meg is simogatta, de az állandóan merényletektől tartó Sukarno nem mert hozzáérni” – mesélte a feltaláló.

A londoni kiállítás kezdeményezője és főszervezője az EUNIC London, az Európai Unió kulturális intézeteinek szövetsége, együttműködésben az Európai Bizottság (EB) Kognitív rendszerek és robotika programjával és az EB brit képviseletével. A Science Museumban mintegy 20 egyedi robot lesz látható, a háztartási robotoktól kezdve az úszó és felfedező robotokon át egészen a humanoid robotokig. Számos európai robot szinte a kísérleti laboratóriumokból érkezik a kiállításra, és a brit közönség első alkalommal láthatja őket.

A RobotvilleEU kiállítás célja, hogy bemutassa az európai robottechnológia és innováció élvonalbeli példáit, és megvizsgálja, hogy a robotok miképp válnak majd a jövőben a mindennapok elengedhetetlen részeivé.

Azóta történt

Előzmények