Szeptember végén jön a Firefox 2

Ha minden jól megy, szeptember 26-án megjelenik a Firefox böngésző 2.0-s változata – derül ki a fejlesztést felügyelő Mozilla Corporation ütemtervéből. Amint arról beszámoltunk, az első béta-változat egy hónapja jelent meg és vált letölthetővé. Az ütemterv szerint a másodikra augusztus 23-ig kell várni, majd ezt követően hetente váltja egymást a három RC, azaz kiadásra jelölt változat. Az RC3 szeptember 22-i megjelenése után négy nappal készül el a végleges változat.

Az új verzió sok újdonságot tartalmaz, a fejlesztők szerint ezért is indokolt a nagyobb léptékű verziószámváltás. Ezek közé tartozik az integrált antiphishing szűrő, amely megvédi a felhasználókat a becsapós weboldalaktól, mégpedig úgy, hogy megvizsgálja, a meglátogatott szájt szerepel-e az ismert adathalászoldalakat nyilvántartó feketelistán. Szintén új szolgáltatás, hogy a böngésző keresőablakába beírt keresőkifejezéseket is eltárolja és újabb kereséseknél javaslatként feldobja a szoftver.

Egy másik izgalmas újdonság a helyesírás-ellenőrző: ez a funkció főként azokat hozhatja lázba, akik szeretnek terjedelmesebb fórumhozzászólásokat írni. Az elgépelt szavakat a szoftver pirossal húzza alá. A böngésző új verziója lefagyás utáni újraindításnál visszaállítja a legutolsó állapotot – a tabokkal és a megnyitott oldalakkal együtt –, és lehetőséget ad a tabok akaratlan bezárásának visszavonására.

A program új telepítőt is kapott. Nem változik viszont radikálisan a megjelenés, a gombokat és a menüpontokat mindenki a megszokott helyen találja majd.

Azóta történt

Előzmények