Gigantikus informatikai központ épül Szerbiában

Mirko Cvetković miniszterelnök és Bojan Pajtić tartományi kormányfő, valamint Jitu Virwani, az indiai mamutcég, az Embassy Group vezérigazgatója jelenlétében csütörtökön volt a szerémségi városban, a Belgrádtól 42 kilométerre fekvő Inđiján az első szerb IT-park alapkőletétele – számoltak be az eseményről a hírügynökségek, illetve a helyi magyar nyelvű lap, a Magyar Szó internetes kiadása is.

A végső állapotában a 170 hektáros teljes területen 250 ezer négyzetméteresre tervezett létesítmény induláskor ezer informatikusnak ad munkát, de várakozások szerint öt év alatt ez a szám 10 ezerre, 2022-re pedig 25 ezerre nő majd. A 600 millió eurós beruházás első szakaszában az indiai cég 40 millió eurót fektet be, a park kiépítése öt év alatt zajlik le. A létesítmény nagyságrendjét jól mutatja, hogy Szerbiában jelenleg 1600 gazdasági társaság foglalkozik informatikával, összesen 14 ezer embert foglalkoztatva. Ez az iparág Szerbia 11,7 milliárd eurós exportjából 230 millió euróval vette ki a részét 2011-ben.

A beruházás jót tesz az oktatásnak is, ugyanis Bojan Pajtić a vállalkozás munkahelyteremtői fontosságát emelte ki, és hozzátette, hogy az igények kiszolgálása érdekében az Újvidéki Egyetemen többszörösére növelik az informatikai szakok hallgatóinak számát. Jitu Virwani, az indiai társaság vezérigazgatója arról beszélt az eseményen, hogy a beruházás első, jövő év második negyedévére lezáruló szakaszában egy 25 ezer négyzetméteres üzleti központot létesítenek, amely 2500 foglalkoztatottnak adhat munkát. A következő öt évben ennek a tízszeresére növelik az IT-parkot, ahova betelepülnek azok a szoftvervállalatok, amelyekkel már hosszabb ideje együttműködnek.

A hazájában és Malajziában számos IT-parkot létesítő Embassy Groupnak az inđijai az első Ázsián kívüli beruházása. A parkban szoftvereket és részben hardvereket gyártanak majd, illetve felhőszolgáltatásokat biztosító szervereknek is helyet adnak. A csoport már tárgyal partnereivel a betelepülésről – az Embassy Group egyébként a világ legnagyobb IT-cégeivel működik együtt, olyanokkal, mint a Microsoft, a Vodafone, az Alcatel-Lucent stb.

A Magyar Szó beszámolója szerint az alapkőletétel az ortodoxia jegyében telt, szerb pravoszláv pap szentelte meg a helyszínt, a hindu brahman pedig elvégezte a bhumi puja nevű hindu szertartást, ami annak a megállapítására szolgál, hogy a helyszín alkalmas-e az építkezésre.

Azóta történt

Előzmények